Králickou pevnostní oblast zachrání evropské dotace

Vložil
ČTK
20.02.2008 18:00
Brno

Králíky (Orlickoústecko) - Rozsáhlou pevnostní oblast na Králicku mohou oživit zejména evropské dotace. Téměř 250 objektů však stále vlastní armáda. Dokud obcím, sdružením a Pardubickému kraji nebudou patřit, nemohou žádat o peníze. Podle prvního náměstka hejtmana Romana Línka by se majetkové poměry mohly vyrovnat během jednoho roku, řekl ČTK.
    "Kraj počítá s pevnostní oblastí jako turistickým magnetem," řekl Línek.
    Pevnostní oblast, která na Králicku vznikala v letech 1935 až 1938 a stala se nejsilněji opevněným územím tehdejší Československé republiky, již nyní navštěvují ročně desetitisíce lidí.
    "Za poslední tři čtyři roky si přijelo prohlédnout zpřístupněné objekty 50.000 až 55.000 platících návštěvníků za rok, větší návštěvnost má už jen skanzen Veselý kopec," řekl ČTK Martin Ráboň z obecně prospěšné společnosti Králická pevnostní oblast.
    Zatím je veřejnosti přístupná jen dílčí část oblasti. Řada pevnostních srubů a lehkého opevnění leží hluboko v lesích a zpřístupnění se nejspíš nikdy nedočká. Lesy ČR, které vlastní pozemky pod objekty a přístupové cesty k nim, podle Línka oživení oblasti blokovat nebudou.
    "Zhruba za měsíc se sejdeme se zástupci Lesů, měli by mít vytipované objekty vhodné pro cestovní ruch," řekl Línek.
    Ze tří dělostřeleckých tvrzí pouze jedna s názvem Bouda slouží veřejnosti, o jejím převodu se jedná 20 let. Tvrz Adam využívá armáda, uvažuje se tedy o  zpřístupnění tvrze Hůrka. Její výhodou je na rozdíl od Boudy snadnější dostupnost, protože stojí blízko u silnice.
    "Rádi bychom tam zřídili muzeum. Armádu žádáme o převod už třetím rokem, zatím se nic neděje," řekl králický radní Ladislav Toth.
    Králická pevnostní oblast čítá také 56 pěchotních srubů, deset z nich je přístupných nebo se opravují. V dalších deseti až 15 by mohlo být v budoucnu muzeum. Takzvaných lehkých opevnění bylo postaveno celkem 185, zhruba šest bývá v sezoně nepravidelně přístupných.
    "Ovšem je muzeum a muzeum. Pokusy o zpřístupnění tady byly, ale nenabízely pravidelnou otevírací dobu a další služby. Nemá cenu, aby byly otevřené třikrát do roka, a majitel měl bunkr jako zajímavou military chalupu," řekl Ráboň.
    Čím dřív se podle Ráboně vlastnické vztahy vyřeší, tím lépe. Objekty každým rokem více chátrají. Například pevnost Hůrka by se měla stát pilířem návštěvnosti.
    "Armáda si sice platí bezpečnostní agenturu, která pevnost hlídá, ale objekt je prázdný, nevětrá se v něm, netopí. Vnitřní interiéry trpí, loupou se podlahy, omítka. Instalace reznou. Čím déle bude tento stav trvat, tím hůř pro toho, kdo jej bude opravovat," řekl Ráboň.
    Projekt Králické pevnostní oblasti přijde na stovky milionů korun. Jen opravu pevnosti Hůrka Králíky vyčíslily na 80 milionů korun. Turistické pěší a cyklistické stezky by měly stát 20 milionů korun. Oprava Vojenského muzea Králíky počítá s rozpočtem 100 milionů korun. Obnova objektu K-S 14 a kultivace okolí by měla stát 2,5 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář