Brněnský Dům umění má nové logo, které se stále proměňuje

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
20.02.2008 14:25
Brno

Brno - Dům umění města Brna má nové logo. Symbolizuje, že se tato instituce věnuje právě modernímu umění. Logo vytváří počítač a stále se mění. Má tvar kruhu, který je neustále narušován časem. Navíc stále mění barvy. Počítačová aplikace je schopna vytvořit až 2,5 milionu nejrůznějších verzí loga. Grafičtí designéři uznávají, že záměr je odvážný, nicméně má i své nevýhody.
    "Logo neodpovídá klasickým představám jako neměnné značce. Je zajímavé tím, že vystihuje zaměření Domu umění jako instituce zaměřené na současné a moderní umění," řekla ČTK pracovnice instituce Barbora Antonová. Připustila, že logo je odvážné a bortí všeobecně užívané pravidlo, že by nemělo být proměnlivé.
    Logo Domu umění se proměňuje nepřetržitě. Kruh narušují pomyslné hodinové ručičky uvnitř objektu. Spolu s proměnou tvaru se mění i barva loga. Proměna symbolizuje postavení Domu umění, řekl ČTK designér Petr Babák, jehož žáci Petr Bosák a Robert Jansa nové logo pro brněnskou kulturní instituci vytvořili.
    "Je to výstřelek, který může Domu umění také uškodit," varuje designérka Markéta Hudečková. Trvá na tom, že logo by mělo být neměnné, aby bylo lehce rozpoznatelné a dobře zapamatovatelné. Konzument může být podle ní ze současného loga zmatený.
    Antonová je ale s dílem Boráka a Jansy zcela spokojena. Je to nezaměnitelná, moderní a nadčasová značka, uvedla. Své logo představí jeho tvůrci na workshopu, který se již ve čtvrtek uskuteční v  prostorách Domu umění v Dominikánské ulici.

Bruce Mau: NAi 100 logos, 1993 (Netherlands Architecture Institute, Rotterdam)
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
janzabransky.cz
08.02.09 08:53
zobrazit všechny komentáře