V Disneylandu bude k vidění nový dům budoucnosti

Vložil
ČTK
18.02.2008 13:35
Brno

První Dům budoucnosti byl otevřen v Disneylandu v roce 1957
Anaheim (Kalifornie) - Americká společnost Walt Disney se chystá v květnu ve svých zábavních parcích v rámci expozice Tomorrowland otevřít dům budoucnosti. Má představit technologie, které budou usnadňovat lidem život za deset a více let. Píše o tom agentura AP.
Na první Dům budoucnosti v  Disneylandu stáli lidé frontu už před půl stoletím. Návštěvníky tehdy udivovaly v celoplastové budově luskovitého tvaru s chapadlovitými výběžky neuvěřitelné přístroje a vynálezy jako handsfree telefony, televize přes celou stěnu, plastové židle, elektrické zubní kartáčky. Už za deset let se ale dům začal zdát zastaralý a zavřeli ho.
Jeho nová verze vzniká ve spolupráci s  významnými firmami, které udávají směr technologie 21. století. Bude mít 465 metrů čtverečních a na rozdíl od svého předchůdce bude vypadat zvenku jako obyčejný předměstský dům.
Vevnitř však bude zařízení a technika jako jsou dotykové obrazovky, které mohou usnadnit každodenní život. Světla a topení se budou automaticky nastavovat, když někdo vstoupí do místnosti. Šatna pomůže najít správné šaty na party. Kuchyňská deska bude schopná rozeznat potraviny, které na ní leží a podle toho doporučit recept na večeři.
Nový dům budoucnosti bude stát 15 milionů dolarů (přes 257 milionů korun). Spolupracují na něm počítačové firmy Microsoft, Hewlett-Packard, LifeWare a stavební firma Taylor Morrison.
Návštěvníkům se naskytne pohled do budoucnosti - v  budově budou herci znázorňovat rodinu budoucnosti, která se připravuje na cestu do Číny.
"Je to rozhodně jiné než povídání, které si můžete vyslechnout na veletrzích," říká Dave Miller, ředitel rozvoje parků společnosti Walt Disney. "Nebudou tam žádné odborné počítačové termíny. Bude to o digitálním životním stylu a o tom, jak bude lidem technologie pomáhat," dodal.
Herci budou mít plné ruce vaření, balení na cestu a fotografování. Návštěvníci uvidí, jak mohou špičkové technologie budoucnosti, umístěné ve dvou ložnicích, obýváku, kuchyni, studovně a na dvorku, tyto činnosti ulehčit.
Projekt předvede "chytrou" síť přístrojů, která je propojena mezi místnostmi a "následuje" členy rodiny, když chodí po domě. Upravuje jednotlivé pokoje podle jejich preferencí, včetně výměny uměleckých děl.
Když si obyvatel domu budoucnosti vezme do ruky dálkové ovládání televize, ztlumí se světla a vypne se hudba. Ve chvíli, kdy síť zaregistruje, že film začíná, stáhne závěsy.
Systém v domě umožní obyvatelům posílat digitální fotografie, videa a hudbu mezi televizemi a počítači v různých místnostech zmáčknutím jediného tlačítka. Do přístrojů, nábytku a kuchyňských skříněk budou zabudované ovládací panely ve formě dotykové obrazovky.
Deska stolu se tak může proměnit v počítačovou obrazovku, na níž stačí položit mobilní telefon, aby si člověk do něj mohl stáhnout fotky, hudbu nebo e-mail.
Zrcadla a skříně budou umět rozeznávat oblečení a navrhovat jeho vhodné barevné kombinace. Budou si i pamatovat, který kus oděvu je zrovna v prádle nebo v čistírně
V domě budou ale k vidění i nové způsoby využití technologií, které už existují. "Nečekáme na budoucnost plnou robotů," říká Mike Seamons, zástupce marketingového ředitele jedné ze zúčastněných firem.
Co se týká designu, tvůrci se rozhodli odklonit se od retro-futuristického stylu původního Domu budoucnosti. Když chtěli starou plastovou stavbu z výstavní plochy v roce 1967 odstranit, byla prý umělá hmota tak ztuhlá, že se od ní odrážely demoliční koule.
Nový příbytek budoucnosti bude postaven ze dřeva a oceli a proveden v tlumené béžové a hnědé. "Ten dům z roku 1950 se nepodobal vůbec ničemu, co lidé znali. Byl to objekt kosmického věku, byl studený," říká Sheryl Palmerová ze stavební firmy, která nový projekt připravuje. "Nechceme návštěvníky zastrašovat. Chceme dům přístupný pro všechny příchozí."
0 komentářů
přidat komentář