V neděli bude koncert pro Kaplického knihovnu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
13.02.2008 20:45
Praha

L.B.P. (zkratka pro Little Black Peggy, česky „Malá Černá Markétka“) je umělecký pseudonym české zpěvačky Markéty Poulíčkové narozené 15. března 1988 ve Valticích. Už od ranného dětsví se věnuje hudbě a hraje na tyto hudební nástroje: klavír (8 let),na flétnu (10 let) a kytaru (2 roky).
Praha - Na podporu stavby nové budovy Národní knihovny v Praze na Letné podle návrhu Jana Kaplického zahrají v neděli hudebníci mnoha žánrů. Koncert s názvem Chci to na Letný začne v 19:00 v pražském Lucerna Music baru.
    Koncert se koná pod záštitou organizátorů petice za knihovnu z řad expertů z oblasti vizuálního umění a architektury. Vstupenka bude stát symbolických 50 korun. ČTK to za pořadatele akce sdělila Tatiana Dacková.
    Na pódiu se sejdou například Monika Načeva, Michal Pavlíček, Tatabojs, Leona Machálková, L.B.P., Pavel Bobek, Petr Janda, Vypsaná fixa, Peneři Strýčka Homeboye, Pavel Fajt, Jiří Dědeček a řada dalších zpěváků a kapel.
    Žánrová pestrost účinkujících sahající od folku přes pop až k rocku či hip hopu podle pořadatelů dokládá mimořádnou popularitu, kterou návrh Jana Kaplického na novou budovu Národní knihovny získal u široké veřejnosti. Návrh se ale také mnohým nelíbí, zejména někteří politici a z nich hlavně pražští zastupitelé za ODS Kaplického práci, výsledky mezinárodní soutěže i výběr lokality začali koncem minulého roku zpochybňovat.
    Pořadatelé koncertu chtějí touto akcí mino jiné připomenout, proč by měl být Kaplického projekt realizován a proč právě na Letné. Jde podle nich o výtečnou architekturu reflektující měnící se potřeby lidí i nové technologie, které "umožňují stavět jinak než za starověkého Říma". Autor podle pořadatelů akce navrhl dokonale zorganizovanou knihovnu; Národní knihovna nutně potřebuje získat nový prostor vyhovující požadavkům informační společnosti 21. století.
    Připomínají také, že Jan Kaplický vyhrál mezinárodní soutěž, jejíž výsledky opakovaně potvrdilo vedení Mezinárodní unie architektů. Znevažování jury a jejího rozhodnutí je mezinárodní ostudou, míní pořadatelé.
    Po měsících debat a téměř rok poté, co byl v Praze výsledek mezinárodní architektonické soutěže zveřejněn, by měl tým Národní knihovna na konci února říci, zda Kaplického stavba bude na Letné stát, či nikoli.
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jako za komunistů ...
14.02.08 08:16
komunisti
author
14.02.08 09:44
kterou stranu?
Pepito
14.02.08 10:16
re
rvn
15.02.08 12:50
neni malych rokenroli....
tatagirl
15.02.08 01:51
zobrazit všechny komentáře