Prosek chystá masivní výstavbu, vznikne 3000 bytů

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
13.02.2008 17:20
Praha

Praha - Na Proseku v Praze 9 by mělo během několika let vzniknout zhruba 3000 bytů, 20.000 metrů čtverečních kanceláří a obchodů a několik tisíc parkovacích míst. Novinářům to dnes řekl starosta Prahy 9 Jan Jarolím. Jedná se především o soukromé investice v řádech desítek miliard korun.
    Výstavba už nyní postupně mění tvář Proseku. V minulých letech bylo v  ulici Na Vyhlídce postaveno 11 čtyřpatrových domů s 200 byty. Ve výstavbě je ještě poslední, dvanáctý dům. V okolí pak chce radnice Prahy 9 za pomoci evropských fondů revitalizovat pěší zónu kolem kostela svatého Václava, takzvaný Starý Prosek.
    V létě devátá část dokončí obnovu Parku přátelství. Vyrůstají tam také dvě stanice metra prodloužené trasy C. Zatímco stanici Střížkov nelze přehlédnout, protože ji nad zemí přikrývá obrovská ocelovoskleněná konstrukce ve tvaru velryby, z prosecké stanice budou na povrchu vidět jen světlíky na nástupiště. Prodloužená trasa metra bude zprovozněna letos v květnu.
    Na křižovatce ulic Prosecká a Vysočanská se už nyní rýsuje soubor multifunkčních budov nazvaný Prosek Point, který bude dokončen v příštím roce. Tvořit jej budou tři osmipodlažní budovy. V přízemí najdou návštěvníci obchody, služby a restaurace, zbylé prostory budou tvořit kanceláře.
    "Sídliště Prosek se tak z ubytovny Prahy mění na moderní a rozvíjející se městskou čtvrť. Vznikají také nová obchodní a administrativní centra, která nabídnou místním obyvatelům řadu pracovních příležitostí," sdělil dnes náměstek primátora Pavel Klega. Dodal, že sídliště pak nebude tolik závislé na centru hlavního města, lidé nebudou muset tolik dojíždět za prací, nákupy i kulturou.
    V následujících letech se chystá další výstavba v okolí stanice metra Střížkov. Poliklinika Prosek dostane další přístavbu. Na areál polikliniky naváže polyfunkční projekt Prosek a bytový park Prosek. "Jedná se o samostatné bytové domy s přístupovou komunikací, která tuto část zároveň propojí s  Letňany," uvedl Jarolím. Hotovy už jsou tři domy s 312 byty. V další etapě vznikne dalších 700 bytů - 400 do roku 2011 a 300 do roku 2012. Součástí budou také kancelářské a obchodní plochy. Obytné domy vyrostou i v Kytlické ulici, do konce příštího roku tam bude k dispozici dalších 237 bytových jednotek.
    V současné době se plánují projekty, které by měly být realizovány kolem roku 2015. Mezi ně patří polyfunkční centrum Klíčov v trojúhelníku ulic Prosecká, Letňanská a Čakovická, výškové administrativní budovy na severní straně Parku přátelství a vedle hotelu Duo a obytné domy Pod Krocínkou, ve kterých vznikne další stovka bytů.
0 komentářů
přidat komentář