Architekt: Cílem bylo vytvořit na náměstí více místa pro lidi

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
23.11.2005 20:20
Praha

PRAHA - Vytvoření většího prostoru pro lidi na pražském Václavském náměstí bylo hlavním cílem návrhu atelieru Cigler Marani Architects, s nímž zvítězil v soutěži na budoucí vzhled této plochy. Podle architekta Jakuba Ciglera nebylo v minulosti Václavské náměstí pouhým náměstím, ale korzem a bulvárem, který žil. V současnosti je tam život utlumen.
    "Jsou tam úzké chodníky, jsou tam široké silnice, je tam pás zeleně, který spíše tvoří bariéru, než aby prostor zpříjemnil. To všechno jsme chtěli změnit," řekl dnes ČTK Cigler.
    Návrh jeho ateliéru rozšiřuje chodníky na dvojnásobek. Na náměstí přidává dvě aleje stromů. Automobilovou dopravu snižuje na nutné minimum, například zásobování. "Čtvrtý cíl bylo dát do prostoru tramvaj, která představuje další dimenzi pohybu lidí," poznamenal architekt.
    Osobně je přesvědčen o tom, že tramvaj na náměstí patří, protože metro ji nenahradilo. Spojila by náměstí s Vinohrady i se Starým Městem. Návrh atelieru umožňuje vést tramvaj po celé délce náměstí s odbočením do Jindřišské a Vodičkovy ulice a do ulice Na Příkopě a 28. října. Cigler ale zdůraznil, že návrat tramvají na náměstí nebyl podstatou soutěže. "Poslední slovo by neměli říkat architekti," řekl.
    Stánky s občerstvením, tiskem a květinami by podle Ciglera měly na Václavském náměstí pro obohacení života být. Jejich počet by měl být nižší a velikost menší. "Současné stánky jsou příliš rozměrné," soudí architekt.
    Samotný architektonický návrh ale podle něho Václavské náměstí nezachrání. Je také nutné, aby místní obchody provozovali výhradně kvalitní nájemci s kvalitním zbožím. "Dnes je to spíše vřed na tváři Prahy," hodnotí náměstí Cigler.
    Jednoznačným vítězstvím v soutěži, v níž se sešlo 29 návrhů, je nadšený. Cigler věřil, že návrh jeho ateliéru postoupí mezi čtyři finalisty. "Že to bude takové vítězství, tím jsem opravdu neuvěřitelně překvapen a nadšen," uvedl architekt. Skutečnost, že druhá cena nebyla udělena, pokládá za projev toho, že je názor poroty a atelieru totožný.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
letiště v centru města
tovyx
24.11.05 02:02
náměstí/muzeum
Hamster
23.02.06 12:27
TRAMVAJ - přítel velkoměsta!
šakal
23.02.06 07:19
...Tady je ten link opravený...
šakal
23.02.06 08:08
Tramvaj
Daniel John
23.02.06 10:45
zobrazit všechny komentáře

Související články