Alena Šrámková dostane Poctu České komory architektů

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
13.02.2008 00:05
Praha

Alena Šrámková (foto Petr Jedinák, www.jedinak.cz)
Praha - Poctu České komory architektů za rok 2007 dostane Alena Šrámková. Autorka, která podle odborníků patří ke špičce tuzemské architektonické scény, je známá především realizacemi projektů nové haly pražského Hlavního nádraží a administrativní budovy ČKD na Můstku. Tu vytvořila spolu s manželem Janem Šrámkem. Cenu dostane v dubnu u příležitosti své výstavy v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.
    Pocta České komory architektů je určena významné osobnosti, která se svou prací a přístupem výrazně zapsala do moderní historie české architektury. Šrámková se svojí osobitou tvorbou k nim podle komory patří. Řadí se mezi představitele takzvané české přísnosti, jak historik architektury Rostislav Švácha charakterizoval skupinu architektů, kteří se vyznačují sklonem k minimalistickým tendencím.
    Šrámková po druhé světové válce vystudovala architekturu na Vysoké škole technické v Bratislavě, v  50. letech absolvovala tři roky v ateliéru Jaroslava Fragnera na Akademii výtvarných umění v Praze. Prošla několika projektovými kancelářemi, na konci 80. let pracovala v ateliéru SIAL, který pod vedením architekta Karla Hubáčka představoval od 60. let jeden z mála výrazných a osobitých proudů tehdejší české architektury.
    Od roku 1991 učí na Fakultě architektury ČVUT a od roku 1992 má vlastní architektonický ateliér Šrámková Architekti. V polovině 90. let byla členkou Pražského grémia pro ochranu a rozvoj kulturního prostoru hlavního města Prahy, v roce 1999 byla jmenována profesorkou na Akademii výtvarných umění v Praze.
    Z dalších děl Aleny Šrámkové se připomíná kulturní centrum Lužiny z roku 1983 vzniklé ve spolupráci s Ladislavem Lábusem, z 90. let pak třeba věž pro vědeckého pracovníka Na Košíku, kde se podle odborníků obzvláště projevila autorčina schopnost, jak jednoduchostí a obyčejností dosáhnout pozoruhodného výsledku.
    Komora uděluje Poctu od roku 2000; v roce 2004 nebyla udělena, loni ji získal Miroslav Masák, předloni Karel Hubáček. Letos se sešlo devět nominací - pět pro žijící architekty Emila Hlaváčka, Jana Kaplického, Emila Přikryla, Viktora Rudiše a Šrámkovou a čtyři nominace zazněly pro osobnosti in memoriam - jsou jimi Karel Filsak, Jindřich Freiwald, Ladislav Konopka a Jan Sokol.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pocta Aleně Šrámkové
Tomáš Butta
14.02.08 01:17
zobrazit všechny komentáře