Velehradskou baziliku čeká další etapa rekonstrukce

Vložil
ČTK
12.02.2008 22:35
Zlín

Zlín - Další etapa oprav čeká v nadcházejících letech baziliku Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě. Nákladem více než 35 milionů korun bude restaurován interiér památky a instalováno nové osvětlení. Akce by měla být financována z takzvaných Norských fondů Evropského hospodářského prostoru. Nutnou 15procentní spoluúčast v podobě 5,3 milionu korun uhradí Zlínský kraj, řekl dnes novinářům hejtman Libor Lukáš.
    Kraj podle něj opravy baziliky dlouhodobě podporuje, finance uvolní pro roky 2009 a 2010. "Římskokatolické farnosti velehradské jsme dali smlouvu o partnerství před třemi lety. Tehdy jsme souhlasili, že budeme partnerem v první etapě rekonstrukce baziliky. To nás nyní stojí asi tři miliony korun," uvedl Lukáš. Dodal, že tehdejší projekt byl úspěšný a také žádost o dotaci na další etapu rekonstrukce má velkou naději uspět.
    Náročnou opravu velehradské baziliky započala farnost v roce 2005. Jako první se zásadních změn dočkaly šedesátimetrové věže, které na obnovu čekaly 105 let. Projekt je rozdělen na několik let. Celkově si rekonstrukce zahrnující i okolí památky vyžádá zhruba 250 milionů korun.
    V loňském roce dělníci dokončili opravu hlavní střechy velehradské baziliky, plášť příčné lodi katedrály a zrekonstruovali první nadzemní podlaží včetně rozvodů vody, kanalizace a elektřiny. Oprav se v budoucnu dočká také farní kostel, v sýpce a konírně má vzniknout víceúčelový objekt s muzeem, prodejnou knih či informačním centrem. Zrekonstruovat se musí například i  několik kilometrů dlouhé obvodové zdi, fasády či varhany uvnitř baziliky.
    Velehrad je jedním z nejvýznamnějších poutních míst Moravy. Jeho historie se začala psát před více než 800 lety, kdy do údolí přišlo 12 cisterciáckých mnichů, aby nedaleko obce Veligrad, dnešního Starého Města, vybudovali svůj klášter. Ten se záhy stal nositelem mnohem starší duchovní tradice, která sahá až do 9. století, kdy na Moravu přišli slovanští věrozvěstové Konstantin a Metoděj.
0 komentářů
přidat komentář