Jihlava má sedm studií na úpravy parkánu

Vložil
ČTK
07.02.2008 09:55
Jihlava

Jihlava - Jihlavská radnice má k dispozici sedm studií na úpravy parkánu. Studie, které vzešly z architektonické soutěže o Cenu Petra Parléře, budou měsíc vystavené ve vstupní hale radnice. Připomínky obyvatel mohou být zapracovány do konečné verze projektu, který by radnice měla vybrat do konce roku. ČTK to dnes řekl mluvčí Radek Tulis.

    Vystavené studie představují možnosti funkčních proměn jihlavských hradeb. "Na parkánu mohou po terénních úpravách vzniknout prostory například pro hřiště na pétanque nebo malé letní kino, součástí je pořízení nového mobiliáře," popsal Tulis některé návrhy.
    Navrhované úpravy bude možné provádět v etapách. Celkové náklady se mohou pohybovat mezi deseti až 20 miliony korun. Na jejich úhradu bude možné použit peníze z městského rozpočtu, ekologického fondu města, dotací a grantů nebo ze soukromých zdrojů. "První etapa by mohla začít v příštím roce. Letos by mohly hradby ozdobit výtvarná díla z dalšího ročníku sochařského sympozia," dodal Tulis.
    Možnosti najít řešení pro veřejná prostranství prostřednictvím soutěže o Cenu Petra Parléře využívá Jihlava podruhé. V roce 2006 to bylo zadání na zpracování parku Gustava Mahlera. "Parkán je prostor, který je Jihlavany vyhledávaný, chceme ho ještě více oživit, využít a vybavit," uvedl Tomáš Lakomý z odboru územního plánování.
    Soutěž vyhlašuje každoročně Společnost Petra Parléře. Loni vyzvala k předložení námětů na úpravu veřejných prostranství a budov ve veřejné správě kolem 280 českých měst. Ve výběrovém řízení uspěl Děčín, Chýně, Litovel, Jihlava, Kraslice, Mladá Boleslav, Slavkov u Brna, Stříbro, Světlá nad Sázavou a Tišnov. Soutěže se zúčastnilo 93 architektů. Přinesla rekordních čtyřicet architektonických studií, z toho sedm studií na téma Jihlava, což je rekordní počet studií pro jedno město.
0 komentářů
přidat komentář