Firma Xella, výrobce pórobetonu Ytong, zvýšila tržby o 33 procent

Zdroj
Dan Petrucha
Vložil
ČTK
06.02.2008 12:50
Praha

Hrušovany u Brna (Brněnsko) - Výrobce stavebního pórobetonu Ytong, firma Xella CZ, vykázala za minulý rok rekordní tržby více než dvě miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 33 procent. Objem výroby se oproti roku 2006 zvýšil o 23 procent, firma na tuzemský trh dodala přes milion krychlových metrů zdiva. Podobný vývoj firma očekává také v dalších dvou až tří letech, řekl dnes ČTK marketingový ředitel společnosti Igor Forberger.
    "Český trh je ovlivněn trhem polským, kde v současnosti prudce roste ekonomika a stavebnictví," řekl Forberger. Meziroční nárůst prodeje pórobetonu Ytong dokonce více než dvojnásobně převýšil růst stavební výroby v Česku. Podle Forberga to odpovídá současnému trendu ve stavebnictví, kdy roste obliba moderních materiálů. "Stavebníci jsou ochotni a schopni zaplatit zboží s  nadstandardními tepelně technickými vlastnostmi. Preferují výrobky z přírodních surovin a materiály, které jim přinesou dlouhodobé úspory energií," řekl Forberger.
    Tuzemské továrny Xelly pracovaly loni na hranici výrobních kapacit, přesto nestačily pokrýt poptávku na trhu. Kolem šesti procent z  celkového prodeje musela společnost zajistit dovozem z Německa. "S výstavbou nového závodu nepočítáme. Šlo by o poměrně velkou investici, pro novou továrnu navíc potřebujete příznivý odhad trhu ne na tři nebo pět let, ale alespoň na 15," dodal Forberger. Firma proto očekává, že zvýšenou poptávku letos stejně jako vloni pokryje dovozem zboží ze zahraničních poboček.
    Společnost Xella CZ vyrábí v Hrušovanech u Brna, Chlumčanech na Plzeňsku a Horních Počaplech na Mělnicku, ve kterých zaměstnává celkem 350 lidí. Kromě pórobetonu firma vyrábí také vápencopískové tvárnice, sádrovláknité a izolační desky. Patří do mezinárodního koncernu Xella International GmbH, který je se 7400 pracovníky a obratem 1,2 miliardy eur jedním z předních podniků na evropském trhu se stavebninami.
0 komentářů
přidat komentář