Příští Expo bude stát asi o dost víc než minulé

Zdroj
Lucie Petrová
Vložil
ČTK
05.02.2008 22:05
Praha

"Lepší město, lepší život" - smog v Pekingu v prosinci 2004 (foto: greenpeace.org)
Praha - Účast Česka na světové výstavě Expo 2010 v Číně bude stát výrazně víc, než tomu bylo u předchozího Expa 2005 v Japonsku, předpokládá generální komisař pro přípravu výstavy Pavel Stehlík. Minulé Expo přišlo stát na zhruba 300 milionů korun. Novinářům dnes Stehlík řekl, že by rád, kdyby vláda rozpočet schválila do konce května. Chtěl by, aby se na financování české prezentace podílely i soukromé společnosti.
    Ministrům chce v březnu předložit kompletní materiál s koncepcí a ideovým záměrem české účasti na téma "Plody civilizace". Česko do Šanghaje, kde se Expo 2010 bude konat, už poslalo přihlášku.
    O zapojení Česka do světové výstavy, která má být v  nejlidnatější zemi světa největší v historii těchto výstav, rozhodla vláda loni v lednu. Mottem výstavy, na níž se představí 194 států světa, bude "Lepší město, lepší život".
    České téma "Plody civilizace" podle Stehlíka dává velký prostor pro kreativce a jejich týmy. Ty by měly vymyslet, jak prezentovat celou zemi, a ne jen individuální umělecké počiny.
    "Konkrétní způsob zpracování bude předmětem veřejné soutěže, kterou kancelář vyhlásí po schválení rozpočtu vládou," uvedl Stehlík, podle něhož se podařilo dohnat několikaměsíční skluz příprav. Kancelář generálního komisaře chce do června vyhlásit výběrové řízení na logo a zprovoznit webové stránky.
    Český pavilon bude dvakrát tak velký, než byl na minulé výstavě v Japonsku. V prefektuře Aiči na Expu 2005 měl kolem tisíce metrů čtverečních. Stehlík zvolil pro budoucí expozici organizátory nabízený modul, který si pak Češi uzpůsobí podle svých potřeb.
    Stehlík dodal, že pavilon bude umístěn v rušné části výstavy v evropské části u výstavního náměstíčka, okolo budou například Irové, Portugalci či Slováci. I když program se teprve tvoří, kancelář generálního komisaře už nyní ví, že by chtěla na Expo 2010 dostat například české filharmoniky.
    Stehlík by rád, kdyby si český pavilon v Číně prohlédlo 2,5 až tři miliony lidí. Na Expu 2005 vidělo českou interaktivní Zahradu hudby a fantazie necelých 1,7 milionu návštěvníků. Tehdejší český pavilon byl relaxačním prostorem s optickými a zvukovými objekty, na které si mohli návštěvníci sami sáhnout a vyzkoušet je.
0 komentářů
přidat komentář