Zemřel uznávaný architekt a urbanista Miroslav Baše

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
04.02.2008 11:15
Praha

Praha - V sobotu krátce po poledni zemřel v Praze ve věku 74 let mezinárodně uznávaný český architekt a urbanista Miroslav Baše. ČTK o tom informovala jeho spolupracovnice Vlasta Jílková.
    "Architekt Baše patřil ke klíčovým odborníkům, kteří se zabývali historickým a krajinným urbanismem. Intenzivně se také věnoval teorii architektury," řekl historik umění a prorektor Univerzity Karlovy Mojmír Horyna.
    Od 60. do počátku 90. let Baše působil ve Státním ústavu pro rekonstrukce památkových měst a objektů SURPMO, podle Horyny se zde zabýval historickým urbanismem a památkovou péčí.
    Poté učil na katedře urbanismu Fakulty architektury ČVUT a v roce 2003 byl jmenován proděkanem pro vědu a výzkum. V současné době se aktivně podílel na činnosti několika odborných komisí, které se zabývají ochranou kulturního dědictví.
    Baše byl mimo jiné členem pracovní skupiny pro památkovou péči v České komoře architektů, místopředsedou Spolku pro obnovu venkova ČR a autorem studentské soutěže Stavba pro venkov. Pokoušel se "uvést v život" ideovou platformu obnovy venkova, jak uvádějí odborné publikace, po odborné i lidské stránce.
    Působil též v odborné komisi pro památkovou péči, která posuzovala z hlediska urbanismu Letenské pláně vhodnost návrhu nové budovy Národní knihovny architekta Jana Kaplického. "Byl to vzácně vyrovnaný, vzdělaný, respektovaný architekt a čestný člověk," uvedl jeho kolega architekt Jiří Merger.
0 komentářů
přidat komentář

Související články