Novela stavebního zákona je před konečným schvalováním

Vložil
ČTK
01.02.2008 17:00
Praha

Praha - Poslanecká sněmovna dnes propustila do závěrečného čtení novelu stavebního zákona. Ta podle ministra Cyrila Svobody, který ji dnes před poslanci uvedl, mimo jiné upravuje režim povolování stavby plotů, zjednodušuje řízení při povolování souboru staveb a řeší problematiku stavební uzávěry v obcích. Poslanci vznesli několik pozměňovacích návrhů týkajících se hlavně povolování staveb v obcích bez územních plánů. Novelu budou definitivně schvalovat ve třetím čtení, které by se mělo uskutečnit ještě na této schůzi.

    Ministr Svoboda také poslance informoval, že ministerstvo pro místní rozvoj nehodlá nyní přistoupit k žádné zásadní novele stavebního řízení, protože chce v praxi prověřit nynější koncepci stavebního práva. "A pokud přistoupit k zásadní novele stavebního řízení, tak po zralé úvaze s řádnými argumenty a nikoli pod dojmem krátké zkušenosti," dodal. Sněmovní výbor pro veřejnou správu doporučil novelu přijmout.
    Novela řeší mimo jiné povolování souboru staveb. Pokud například stavebník staví současně rodinný dům a vedle něj garáž, projedná to stavební úřad prostřednictvím jednoho povolení. Obce by také podle nové úpravy nahrazovaly zpracované územní plány nikoli v pětileté, ale devítileté lhůtě. To by jim mělo pomoci ušetřit peníze.
    Václav Mencl (ODS) připomněl, že z více než 6000 obcí v ČR jich téměř 2800 nemá zpracovanou územně plánovací dokumentaci. Jde podle něj hlavně o obce do tisíce obyvatel, které na ni nemají peníze a bude jim ještě několik let trvat, než si ji pořídí. Podle současného zákona přitom není možné stavět v nezastavěných částech těchto obcí. Proto navrhl, aby bylo mezitím možné určité druhy staveb povolit i bez územního plánu. Týkat by se to mělo například staveb pro bydlení. "A ty stavby ostatní, které nelze vyjmenovat tak jednoduše, budou podléhat speciálnímu procesu, kde se bude prokazovat, že nemění charakter území, že nemají vliv na krajinu a tak dále," řekl ČTK.
    K jeho pozměňovacímu návrhu se přihlásila i poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques, která ale odlišně upravila některá ustanovení. Její stranická kolegyně Věra Jakubková přišla s návrhem, aby stavby mohly povolovat pouze ty obce, které začaly na svém územním plánu pracovat již před účinností nového stavebního zákona a tyto práce ještě nestihly dokončit. Podmínkou je, aby povolované stavby byly v souladu s rozpracovanými plány.
    Řešení problému s povolováním staveb v nezastavěném území by mělo podle Mencla pomoci zejména malým obcím v jejich dalším rozvoji. V jejich nezastavěných částech by mohly vznikat například rodinné domky, stavby pro drobnou výrobu a podobně. "Podle mého názoru zásadním předpokladem obnovy venkova je, abychom těm malým obcím neházeli klacky pod nohy. Na jedné straně je budeme finančně podporovat, aby něco dělaly, a na druhé straně jim nedovolíme, aby to realizovaly. To je podle mne nepřijatelné," dodal Mencl.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
K tzv. "obnově venkova"
04.02.08 06:36
ano
kvitek
05.02.08 01:27
Tak jste se tu pěkně sešli...co...
Mišankožišan
03.06.08 02:15
zobrazit všechny komentáře