Město Olomouc by chtělo z Korunní pevnůstky muzeum

Vložil
ČTK
30.01.2008 16:25
Olomouc

Olomouc - Olomoučtí radní doporučili prodat Korunní pevnůstku občanskému sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti (MOP), které chce bývalou vojenskou stavbu využít k propagaci olomouckého opevnění a rozvoji turistického ruchu. Cena má být symbolická. O pevnůstku měli zájem tři uchazeči, kromě MOP i současný nájemce Stavebnictví Pospíšil a investiční firma. Na dnešní tiskové konferenci to řekl primátor Martin Novotný. Se stanoviskem radních musí ještě v polovině února souhlasit zastupitelé.

    Korunní pevnůstka je téměř ukryta vedle centra města v Bezručových sadech. Soukromá stavební firma ji využívá se svolením radnice jako stavební dvůr. Část nájmu radnice firmě Stavebnictví Pospíšil dokonce vrací za údržbu a ostrahu. "K současnému nájemci se chceme zachovat seriózně a najít pro něj vhodnou alternativu," uvedl primátor. Stavební firma má s městem uzavřenu běžnou smlouvu s tříměsíční výpovědní lhůtou.
    Důvod, proč dali radní přednost MOP, spočívá podle Novotného v obsahové náplni projektu, která je v souladu s územním plánem města. Muzeum má navíc návaznost na prstenec olomouckých fortů. Jeden z nich se vloni proslavil fotografováním Jana Saudka, jenž tam pořídil největší český hromadný akt.
    Šéfka sdružení MOP Markéta Záleská ČTK řekla, že chronologie obnovy pevnůstky je nyní vytvořena do roku 2012. "Vše ale závisí na tom, zda budeme schopni čerpat dotace. Některé programy se uzavíraly v lednu, jiné teď koncem února, takže tyto peníze jsou již ztracené. A to nás mrzí. Navíc jsme museli dokonce odmítnout dva silné sponzory, kteří nám na konci zúčtovacího období chtěli dát peníze," poznamenala Záleská. Dotace je ale často určena jen pro vlastníka objektu. "Na účtu nám leží sedm milionů od státu a řešíme další částky v řádech milionů, ať již jde o evropské dotace či sponzory. Jsme skutečně připraveni. Jen čekáme, až dojde k předání pevnůstky ze strany města," uvedla Záleská.
    Primátor ale odhadl čas převodu na přelom jara a léta. Město podle něj zajímá osud pevnůstky, ale radnice nemá potřebných 200 až 300 milionů korun na její obnovu.
    Město získalo cenný objekt od armády zdarma v roce 2000. Pár měsíců na to ji pronajalo firmě Stavebnictví Pospíšil za 250.000 korun ročně. Mezi členy a příznivce MOP patří ministr vnitra Ivan Langer a řada osobností z olomouckého kulturního a společenského života.
    Pevnůstka kdysi chránila přístup do olomoucké pevnosti. Kromě korunní hradby je tam prachárna, strážnice a dva dělostřelecké sklady. Korunní pevnůstka patří do unikátního systému opevnění města, byla součástí Tereziánské pevnosti. Následně, zejména v první polovině 19. století, v okolí vzniklo 22 fortů - malých pevnůstek, které měly útočníkům zabránit přiblížit se k městu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články