Brno letos zboří zimní stadion a vedle vybuduje veřejné kluziště

Vložil
ČTK
29.01.2008 16:20
Brno

Brno - Město Brno zboří ještě letos zchátralý zimní stadion za Lužánkami a v sousedství začne budovat otevřené rekreační kluziště, které bude sloužit veřejnosti. Záměr městské rady na dnešním zasedání schválili zastupitelé. Projekt bude městskou pokladnu stát asi 100 milionů korun. Podle primátora Romana Onderky je demolice stadionu a stavba kluziště prvním krokem k  oživení kdysi rušného sportovního areálu Ponava, které má vyvrcholit přestavbou fotbalového stadionu.
    Ačkoliv na jednání zastupitelstva byl příslušný bod označen jako výstavba ledového kluziště, jeho důležitější částí je zboření stadionu, na kterém brněnští hokejisté před lety sklízeli řadu úspěchů. Mnoho let je v havarijním stavu a neslouží původnímu účelu. Stadion byl vybudován na špatně zpevněných navážkách. Železné konstrukce poškodilo nerovnoměrné postupné usazování objektu.
    "S ohledem na vyčerpání životnosti konstrukcí se jeví nákladná rekonstrukce jako neekonomická," stojí v důvodové zprávě k usnesení zastupitelstva.
    Město plánuje srovnat se zemí prakticky celou stavbu. Ocelové konstrukce odprodá jako druhotnou surovinu, sutiny využije k částečnému zasypání vzniklé stavební jámy a vyrovnání terénu. Zůstane stát jen část bývalých šaten, která bude posléze sloužit jako zázemí nového kluziště.
    Vzniklý volný prostor nabídne město investorům. "Věříme, že případné investory po zboření stadionu zaujme, jak velká plocha je k dispozici," uvedl primátor. V minulosti se hovořilo například o stavbě parkovacího domu nebo sportoviště.
    Nové veřejné kluziště by mohlo lidem sloužit od podzimu 2009. Je třeba jen odstranit náletové dřeviny, vyrovnat betonovou plochu a instalovat chlazení. "Kluziště bude mobilní, aby bylo možné sportoviště přestěhovat v případě, že se najde investor, který bude chtít využít pozemky pod zimním stadionem i v jeho okolí," řekl Onderka.
    Součástí rozlehlého areálu za Lužánkami je také fotbalový stadion, který je po léta mimo provoz. Město již zadalo architektům vypracování projektu na přestavbu, která má stát asi miliardu korun. Na podzim mají projektanti přijít s návrhem. Za Lužánkami je také hotel Boby, plavecký stadion a další provozy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články