Navzdory kritice bude asi stát místo parku v Praze 10 kostel

Vložil
ČTK
25.01.2008 17:05
Praha

Praha - Na místě parku v Ruské ulici v Praze 10 zřejmě bude moci vzniknout humanitární a duchovní středisko pravoslavné církve. Pražští zastupitelé dnes souhlasili s tím, aby k tomu magistrát zpracoval návrh změny územního plánu. Proti záměru se postavila místní Strana zelených, její protestní petici podepsala asi tisícovka obyvatel.

"Je myslím jasné, jaký mají občané přilehlých ulic na možné zastavění parku názor," uvedl organizátor petice a zastupitel zelených v Praze 10 Miloš Mrkvička. Do parku, kde jsou lavičky a dětské hřiště, podle zelených chodí obyvatelé z okolí.
Zastupitelé ale návrh na pořízení změny územního plánu v místě parku stejně jako řadu dalších návrhů schválili. Mezi přerušené návrhy byla zařazena změna, která by umožnila výstavbu golfového hřiště v části Klánovického lesa. Proti záměru bojují někteří místní obyvatelé, kteří požadují, aby v územním plánu byl les zanesen jako lesní porost místo současného zařazení do rekreačních a sportovních ploch.
Podle Petra Zajíčka (KSČM) nahrává přerušení projednávání změny plánu pro Klánovický les investorovi. "Golfový klub může zítra požádat o územní rozhodnutí, potom o stavební povolení, nikdo mu v tom nezabrání a bude vymalováno," řekl Zajíček. Podle zelených jde o kompromis. Změna byla podle nich špatně připravena a zahrnovala i plochy, kde už se golf hraje.
Celkově zastupitelé jednali o balíku asi 470 návrhů změn plánu. Podpořili jich poměrně málo. Zhruba v desítce případů zastupitelé změnili stanovisko a s návrhy souhlasili. "Podstatná část těchto změn znamená zástavbu zelených ploch," kritizovala to Petra Kolínská (Strana zelených).
Magistrát říká, že tentokrát postupoval restriktivně. Změny byly podpořeny zhruba jen na osmině plochy z navrhovaných 16 milionů metrů čtverečních.
0 komentářů
přidat komentář