Německo zápolí o pojetí památek samo se sebou i s UNESCO

Vložil
ČTK
23.01.2008 22:20
Německo

Berlín

Berlín - V Německu se vede lítý boj o pojetí památkové péče. Část společnosti památky pojímá jako nedotknutelný relikt dějin, jiná část je vidí jako součást dneška, která se musí tím nebo oním způsobem požadavkům současného života přizpůsobit, aby dále žily. Tento spor, který zaměstnává i  neodbornou veřejnost, může vyvolat i střet s organizací OSN pro kulturu UNESCO.
    Do jejího seznamu světového kulturního a přírodního dědictví si Německo nechalo řadu svých památek zapsat, a mezinárodním odborníkům se nyní některé plánované zásahy v okolí těchto pamětihodností nelíbí - vidí v nich narušení dohodnutého statusu.
    Už delší dobu je ve vyhroceném stavu připravovaná výstavba nového mostu přes Labe v Drážďanech, metropoli Saska. Ten by podle mnoha názorů mohl porušit charakter nábřeží řeky, soubor cenných staveb i  přírody, jak byl zapsán na seznam UNESCO. V pondělí v Drážďanech na 4000 lidí znovu demonstrovalo proti schválenému zahájení stavby mostu a prosazovalo tunelovou variantu překonání řeky, oznámil regionální deník Sächsische Zeitung.
    Vedení města, které tunelovou variantu již dávno zamítlo jako nevhodnou pro danou lokalitu, však hodlá příští týden zveřejnit novou, zeštíhlenou verzi plánů mostu. Úpravy původního masivního projektu vede bývalý stavební ředitel obnovy barokního kostela Panny Marie (Frauenkirche) Eberhard Burger jako osoba, které vzhled i pověst města leží na srdci.
    Návrh má být pak předán oficiální cestou centrále UNESCO v Paříži a město doufá, že pomůže zlomit dosavadní odpor organizace proti stavbě. Město podle obhájců projektu most potřebuje právě k tomu, aby z přetíženého historického centra mohla být odkloněna značná část dopravy.
    Agentura DPA tento týden zveřejnila další varování odborníků. Mezinárodní rada pro památky a sídla (ICOMOS) jako poradní orgán UNESCO Německu důrazně nedoporučuje stavět most před Rýn v oblasti známé skály Loreley, a připouští problematiku dopravy řešit nanejvýš přívozem. Horní část středního Rýna je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 2002.
    "Loreley je srdcem zdejší kulturní krajiny. Překlenout tady řeku mostem je zcela nepřijatelná myšlenka," řekl agentuře ředitel německé pobočky ICOMOS Michael Petzet. Problematická by podle něj byla i tunelová varianta. "Most ani tunel do dané kulturní krajiny nepatří, jen přívoz se sem hodí," tvrdí Petzet.
    Debata o pevném přechodu Rýna v této oblasti se vede už desítky let a je stále naléhavější. V této části řeky mezi Mohučí a Koblenzem, dlouhé asi 100 kilometrů, totiž přes Rýn nevede žádný most, což způsobuje problémy podnikům i občanům a zbytečně zahušťuje dopravu jinde. Zemská vláda Porýní-Falce opakovaně zdůrazňuje, že nechce ohrozit status oblasti u UNESCO. Hodlá otázku předložit občanům v regionálním plebiscitu a doufá, že lidé "nebudou chtít zápis v seznamu UNESCO ohrozit" a stavbu zamítnou.
    Spolehnout se však na to nelze: Drážďany trvají na výstavbě mostu právě s poukazem na to, že tak rozhodl plebiscit v roce 2005. Je možné, že UNESCO vyškrtne drážďanské břehy Labe ze seznamu památek už letos v létě, pokud stavba mostu pokročí a úpravy projektu světovou organizaci neuspokojí. V současnosti jsou břehy Labe v Drážďanech na seznamu "ohrožených památek UNESCO", což je forma nejvyššího varování.
0 komentářů
přidat komentář