Popraskaná je už více než polovina Eisenmanova památníku

Zdroj
Zdeněk Polák
Vložil
ČTK
22.01.2008 14:05
Německo

Berlín

Berlín - Berlínským Památníkem zavražděným Židům Evropy, jednou z nejmladších turistických atrakcí německé metropole, prostupuje stále více prasklin. Pukliny už byly odhaleny na více než polovině z 2711 betonových kvádrů, které jsou rovnoměrně rozloženy na ploše zhruba dvou fotbalových hřišť poblíž Braniborské brány. Uvedl to německý magazín Cicero s  odvoláním na experta z berlínské Technické univerzity Joachima Schulze, jenž rozsah škod na památníku zkoumal v prosinci a lednu.
    Trhliny v různě vysokých stélách se začaly objevovat brzy po jeho otevření v květnu roku 2005. Nejdříve bylo hlášeno 20 popraskaných kvádrů, později 390 a 450. Nyní je to už 1361 a škody už jdou do statisíců eur - odhadují se na 100.000 až 200.000 eur (2,6 až 5,3 milionu korun). Výstavba stélového pole přitom přišla na 13,9 milionů eur.
    Podle Schulzovy zprávy jde v 60 procentech o trhliny tenčí než 0,2 milimetru, tedy o "optické vady". Ostatní praskliny však jsou větší. Návštěvníci zatím žádnému nebezpečí vystaveni nejsou, ale památníku postaveném podle návrhu amerického architekta Petera Eisenmana hrozí, že se promění ve věčné staveniště, upozorňuje deník Die Welt.
    Schulz nevylučuje, že se stély začnou drolit, jakmile do štěrbin pronikne voda, která zmrzne. Nynější praskliny proto podle něj musí být každopádně zaceleny, kvádry s většími skulinami by se měly dokonce nahradit novými.
    To však Eisenman vyloučil už loni, neboť podle něj neexistuje jeřáb s dostatečně dlouhým ramenem, jež by dosáhlo doprostřed stélového pole. Se sanací památníku se mělo začít už loni, kdy se počítalo s vyplněním trhlin pryskyřicí. Nadace provozující památník však uvedla, že plán ztroskotal na nedohodě se zhotovitelem - firmou Geithner Bau. Ta sice na jaře opraví 50 bloků, ale zatím to odmítá učinit v rámci záruky. Není tak jisté, kdo převezme náklady na sanaci, neboť dosud se nepodařilo prokazatelně zjistit, co je příčinou praskání.
    Památník obětem holokaustu je lákadlem pro turisty z celého světa nejen díky jeho podzemní informační části, ale hlavně kvůli působivé spleti pravoúhlých uliček mezi betonovými bloky. Návštěvníka v nich přepadá skličující pocit, že se nachází uprostřed temného zkamenělého města bez života.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
epoxid
Vích
23.01.08 10:52
památník
1jgs
23.01.08 12:29
jen tak okrajem...
on
23.01.08 06:27
zobrazit všechny komentáře

Související články