Bakaláře v Písku se letos začnou měnit v odpočinkovou zónu

Zdroj
Marie Neubauerová
Vložil
ČTK
21.01.2008 13:30
Písek

Písek - Písecká lokalita Na Bakalářích se letos začne měnit v  odpočinkovou zónu. Prostor mezi parkány a děkanským kostelem Narození Panny Marie nyní kryje rozbitá dlažba a území slouží hlavně jako parkoviště. První etapa si vyžádá téměř 30 milionů korun a město na ni chce získat evropskou dotaci. Písek chystá opravu Bakalářů už od roku 2005. Stavbu ale zpozdili odpůrci kácení kaštanů, které chtěla radnice nahradit novými stromy. Po letech sporů však dal Nejvyšší správní soud za pravdu městu.
    "Jedná se o  rekonstrukci komunikací, parkovacích ploch a veřejného prostranství. Počet parkovacích míst se sníží asi na polovinu," řekla ČTK mluvčí radnice Jindřiška Váverková.
    Nový vzhled naváže na historii prostoru. Kameny by měly naznačit původní hradby a kamenné lavice nejstarší píseckou školu. Vykácené jírovce maďaly nahradí nový druh - jírovec pleťový. Opraví se povrchy, vybuduje nové osvětlení, osadí se zeleň a prostor ozvláštní i umělecká díla. Součástí projektu je také vybudování bezbariérového vstupu do nově opravených parkánů.
    Celkové náklady se budou pohybovat kolem 40 milionů korun, město ale obnovu Bakalářů rozdělilo do dvou etap. "V prosinci vznikla možnost požádat o  grant, což předtím nebylo. Ale projektová dokumentace musí být vypracována podle nového stavebního zákona," vysvětlila Váverková. Město už před třemi roky vybralo dodavatele stavby, který vybuduje druhou etapu, na první část prací nyní vypsalo nové výběrové řízení.
    Město připravuje obnovu Bakalářů už od roku 2005. Nechalo si vypracovat dendrologický posudek, podle kterého by bylo vykácení většiny stromů v kaštanové aleji v nejbližších letech stejně nutné. Městský úřad proto navrhl 28 stromů pokácet. Proti kácení se ale ohradilo občanské sdružení Lípa 2000, které navrhlo kaštany prohlásit za památné stromořadí. Špatný stav aleje potvrdil i druhý posudek.
    Sdružení se pak společně s Jihočeskými matkami proti rozhodnutí o kácení odvolali, krajský úřad ale rozhodl o pokácení 20 kaštanů. Krajský soud pak zamítl žalobu, kterými se sdružení Lípa 2000 kácení snažilo zabránit. Sdružení pak podalo kasační stížnost, kterou Nejvyšší správní soud zamítl jako nedůvodnou. Město šest stromů nechalo pokácet v červenci 2006, zbývajících 14 pak loni v prosinci.

Související články