Novák chce v čele ústavu změnit obraz památkářů u veřejnosti

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
21.11.2005 18:10
Praha

PRAHA - Národní památkový ústav neumí zatím podle náměstka ministra kultury Zdeňka Nováka "prodávat" svou práci. Novák, který se stane od prosince novým ředitelem tohoto odborného pracoviště, hodlá změnit nejen to, ale i celkový nepříznivý obraz památkářů a státní památkové péče v očích veřejnosti.

"Chtěl bych, aby lidé nechápali památkovou péči jako nepříjemnou instituci, která nemá odpovědnost, vymýšlí 'hovadiny', prodražuje stavby a obtěžuje podnikatele," prohlásil na dnešní tiskové konferenci Novák, který z ministerstva odchází po deseti letech zpět do oboru.
Novák chce nalézat nové ekonomické zdroje pro rozpočet ústavu jak v "úřední" rovině - tedy díky prioritám stanoveným vládou od roku 2007 mimo jiné právě pro památkovou péči a pro péči o kulturní dědictví, tak v rovině alternativních příjmů. Tam řadí například spolupráci se Světovým památkovým fondem nebo se zeměmi, jejichž dědictví se v Česku nějakým způsobem vyskytuje.
"Přímé příspěvky z rozpočtu ministerstva bych navíc rád posílil o nepřímé zdroje, tedy o daňové úlevy," uvedl dále Novák. Už se totiž podle něj podařilo stabilizovat památkový fond, nyní je však potřeba motivovat vlastníky památek, aby je také dále udržovali.
Národní památkový ústav je politicky neutrálním poradcem ministerstva a orgánů krajů. Spravuje také a zpřístupňuje státní hrad Karlštejn a 94 dalších hradů, zámků a zahrad, tři soubory lidových staveb, tři samostatné kostely a jeden uhelný důl.
"Nyní po skončení sezony nejde na zpřístupněných objektech o zimní spánek za státní peníze. Pro pochopení práce kastelánů by kupříkladu bylo zajímavé říci, kolik kilometrů koberců, kolik oken, potahů a lustrů musí teď přes zimu vyčistit, aby připravili památky na příští sezonu," poznamenal Novák.
Jméno Novákova nástupce ve funkci prvního náměstka není ještě známo. Ministr kultury Vítězslav Jandák dnes novinářům řekl, že má tři až pět kandidátů a že mezi nimi vybere během několika dní. Připustil vliv koaličních dohod na obsazování těchto křesel, ale prohlásil, že se rozhodne sám.
0 komentářů
přidat komentář