Právníci stále řeší otázky kolem knihovny; výsledek bude v únoru

Vložil
ČTK
17.01.2008 12:00
Praha

Praha - Stále nevyřešené právní aspekty případné nové budovy Národní knihovny brání pracovnímu týmu složenému ze zástupců města, státu, knihovny a autora návrhu vynést konečný verdikt. "Právnické otázky jsou nejdůležitější," řekl po dnešním jednání týmu novinářům jeho člen, primátor Pavel Bém.

    Právnická skupina, jež je jednou ze tří expertních poradních komisí týmu, dnes dostala další úkoly. Otázky by měla zodpovědět do 27. února, kdy se má uskutečnit poslední schůzka týmu. Poté by měli jeho členové říci, zda je možné postavit na Letné knihovnu podle návrhu Jana Kaplického, který zvítězil v mezinárodní soutěži.
    Do poslední schůzky také musí tým posoudit nové vizualizace budovy, tedy pohledy, jak by vypadala z různých míst v Praze. Vizualizace si vyžádala expertní skupina památkářů, musí je vyrobit Kaplického studio Future Systems a platí je Praha. Hotové budou do začátku února, řekla ČTK mluvčí NK Kateřina Nováková.
    Tým Národní knihovna vznikl v říjnu. Hledá řešení situace poté, co se proti stavbě postavili pražští zastupitelé za ODS. Primátor při vzniku týmu uvedl, že problém s knihovnou není politický, ale památkářský a odborný. Tým má vyřešit pět otázek kolem případné stavby - pozemky, územní plán, dodržení pravidel mezinárodní architektonické soutěže, památkářské hledisko a peníze na výstavbu.
    Regulérnost mezinárodní architektonické soutěže kritizují někteří architekti či Česká komora architektů. Ředitel NK Vlastimil Ježek za vyhlašovatele soutěže trvá na svém stanovisku - na správnost soutěže dohlížela Mezinárodní unie architektů (UIA), podle jejíchž pravidel byla soutěž vypsána. Odmítá i takové námitky, podle nichž nemohou stát regule UIA nad českým zákonem.
    Po svých dřívějších jednáních právníci uvedli, že knihovna může stát i jinde v Praze než na původně vybraném místě na Letné, nebo že by bylo možné za určitých podmínek architektonický návrh upravovat. S přesnější podobou návrhu také přišel sám autor, když odmítl někdejší v médiích prezentované vizualizace.
    Nutnost stavby nové budovy pro Národní knihovnu ve středu zpochybnily tři desítky odborníků a vědců, kteří napsali otevřený dopis představitelům státu a města. Podle nich je nutné prověřit třeba to, zda by knihovně nestačila historická budova Klementina. Navrhují, aby se debata o knihovně vrátila na úplný začátek. Primátor dnes uvedl, že obsah dopisu ještě nezná, a nechce ho proto komentovat.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
:)
Ludvík Křenek
17.01.08 05:52
Velkej a drahej
Ententyky
17.01.08 11:54
zobrazit všechny komentáře