Na Vysočině stoupl zájem o dotace na územní plány kvůli zákonu

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
15.01.2008 17:00
Jihlava

Jihlava - Na Vysočině stoupl zájem o krajskou dotaci na územní plány obcí, a to hlavně kvůli novému stavebnímu zákonu platnému od loňského ledna. Územní plán nyní potřebuje každá obec, aby se v ní mohlo stavět; starší dokumentaci je potřeba aktualizovat. O dotaci v posledních letech žádalo do 70 obcí, o letošní dotaci je uchazečů stovka. Podle údajů krajského úřadu zatím na Vysočině nemá územní plán 188 z celkových 704 obcí, jedná se hlavně o nejmenší sídla.

Starostové, které dnes oslovila ČTK, uvedli, že příprava této dokumentace trvá nejméně dva roky. Do dokončení územního plánu je zcela zablokován rozvoj sídla, protože podle současného stavebního zákona lze povolit jen takové stavby, které jsou s tímto plánem v souladu. "V obci se teď nemůže stavět nic, a to včetně rodinných domů, veřejně prospěšných staveb a cest, protože na to nedostaneme stavební povolení," řekl ČTK starosta obce Kuklík na Žďársku Ladislav Regent.
Tvorba dokumentu, který dlouhodobě určuje rozvoj obce, je poměrně drahá. Kuklík se 175 obyvateli za něj vydá zhruba 200.000 korun, což je asi 15 procent ročního rozpočtu obce. Podle Regenta to ale není hlavní problém. "U malých obcí je podle mého soudu územní plán spíš svazující. Svůj rozvoj nemohou naplánovat na 20 let dopředu, tam jsou rádi, když to vyřeší z roku na rok," vysvětlil.
Podobný názor má starosta obce Kaliště na Pelhřimovsku Pavel Kutiš. "Dřív jsme měli jen urbanistickou studii. Byla podstatně levnější a podle nás postačující," řekl. Územní plán pro obec s 330 občany bude stát čtvrt milionu korun, dokončen by měl být v tomto roce, aby mohla být obnovena bytová výstavba.
Podle Kutiše se těžko odhaduje rozvoj třeba u malých místních částí s několika domy. "Jestli ta vesnice bude vymírat nebo se tam bude stavět ... , budeme muset dělat změny územního plánu a bude nás to stát zase peníze" dodal.
Kraj Vysočina přispívá obcím na územní plánování od roku 2003. Krajské zastupitelstvo bude v únoru schvalovat deset milionů korun pro letošních 98 žadatelů, kteří vyhověli krajským zásadám. Dříve kraj mezi 262 obcí rozdělil 23,5 milionu korun.
Na Vysočině má nyní schválený územní plán 296 obcí. Dalších 254 sídel na této dokumentaci pracuje; mezi nimi je 34 obcí, které už územní plán mají a nyní chystají nový.
0 komentářů
přidat komentář