V Libereckém kraji je 25 velmi ohrožených památek

Zdroj
Miloslav Lubas
Vložil
ČTK
14.01.2008 19:35
Liberec

Liberec - Na seznamu nejvíce ohrožených památek v Libereckém kraji se ocitlo 25 zchátralých staveb. Řadí se mezi ně kostely, bývalé továrny, drobnější živnosti, venkovské usedlosti, domy a také klášter, kašna nebo sloup se sochou. Seznam nejvíce ohrožených památek ovšem není konečný a objeví se na něm dalších asi 50 staveb. ČTK to dnes řekl ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Kadlec.
    "V Libereckém kraji se nachází zhruba 3100 památek. Na záchranu nejvíce ohrožených chybí majitelům většinou peníze. O  vlastnictví několika poškozených historických budov se vedou soudní spory," dodal Kadlec. Pouze nejnutnější opravy všech 25 památek by stály stovky milionů korun. A třeba úplná rekonstrukce hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku by vyšla na miliardu korun.
    Na Českolipsku leží deset z 25 nejvíce ohrožených památek, na Liberecku osm, na Semilsku pět a na Jablonecku dvě. Některé z nich patří státu, další církvi a soukromým vlastníkům. Mezi nejvážněji poškozenými budovami je i vyhořelý zámek v Zahrádkách - majetek Univerzity Karlovy.
    V nedalekých Zákupech se ocitly ve velmi špatném stavu dokonce tři památky - hospodářský dvůr, skleník, terasy a vodárenská věž na zámku, kapucínský klášter a textilní továrna Leitenbergova kartounka.
    Barokní kostel sv. Filipa a Jakuba v Roztokách u Jilemnice z roku 1739 má poškozený krov. Vazné trámy jsou silně narušené a hrozí zřícení konstrukce střechy do lodi kostela. "Oprava krovu musí začít co nejdříve," upozornil Kadlec. Rekonstrukcí již naopak prochází ohrožený barokní plátenický dům v  blízké Horní Branné.
    Na pohraničním Frýdlantsku chátrá vzácná venkovská hornolužická usedlost s roubeným přízemím v Arnolticích a hospodářský dvůr v  Černousích z počátku 19. století. V Košťálově na Semilsku se rozpadá téměř 200 let starý mlýn.
0 komentářů
přidat komentář