Motejl žádá přezkum záměru bourání vily na Barrandově

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
14.01.2008 18:30
Brno

Brno - Ombudsman Otakar Motejl v uplynulých dnech vyzval ministra kultury Václava Jehličku, aby se zasadil o přezkumné řízení v kauze plánované demolice vily ze čtyřicátých let na pražském Barrandově. Objekt ve vilové čtvrti, kterou kdysi vystavěl otec někdejšího českého prezidenta Václava Havla, by měl nahradit mohutný bytový dům. Ombudsmanovi se nelíbí, že ve sporu o  vilu je hned několik protichůdných rozhodnutí. Případ považuje za příklad neprůhledného rozhodování v oblasti památkové péče, řekla dnes ČTK mluvčí kanceláře ombudsmana Iva Hrazdílková.
    Současná vila v ulici Pod Ateliéry je součástí památkové zóny. Objekt by měl být zcela srovnán se zemí a na jeho místě by měla vzniknout budova se 13 byty. Budova bude čtyřikrát větší než původní historická vila. Kvůli tomu zanikne i její zahrada.
    Ombudsman poukázal na to, že Národní památkový ústav nejprve záměr "absolutně" odmítl. Poukázal právě na velikost plánovaného domu i na to, že se nehodí do místní zástavby. Za čtvrt roku ale památkáři otočili a projektu dali zelenou. Záměr se ale nezměnil.
    Obdobně se k věci postavil i pražský magistrát. Věc skončila u památkové inspekce, která zpochybnila jeho rozhodnutí. Dům stále stojí. Před demolicí jej chce uchránit část obyvatel Barrandova.
    Motejl nyní požaduje, aby bylo rozhodnutí pražského magistrátu v kauze zrušeno a celá věc nařízena k novému projednání.
0 komentářů
přidat komentář