Česká Kamenice zachraňuje rozhlednu na Studenci

Zdroj
Aleš Pelikán
Vložil
ČTK
12.01.2008 13:45
Praha

Česká Kamenice (Děčínsko) - Město Česká Kamenice na Děčínsku zachraňuje rozhlednu na vrchu Studenec. Druhá nejstarší železná rozhledna v  Čechách z roku 1888 je v současné době restaurována mimo vrchol kopce, zpět by se měla vrátit do července, kdy uplyne 120 let od jejího otevření. Město na záchranu rozhledny vyhlásilo i veřejnou sbírku. ČTK o tom informoval českokamenický místostarosta Vojtěch Marek.
    Kvůli památce se Česká Kamenice snaží zachovat co nejvíce původních částí rozhledny. "Musíme nechat co nejvíce prvků stavby, protože na vrchu je přírodní rezervace, kde je jakákoliv nová stavba nepřípustná," řekl Marek. Nepřichází tak v úvahu výstavba celé nové repliky rozhledny, jak bylo původně zamýšleno. Město udělá vše proto, aby byla rozhledna zpět na svém místě do 15. července. "Termín je naše zbožné přání, vše k tomu datu směřujeme. Nemůžu ale říct, že je tento termín kvůli financování opravdu finální," uvedl Marek.
    Pro zhotovení celé repliky město počítalo s náklady kolem čtyř milionů korun, nyní mohou být náklady nižší podle množství zachovaných původních částí. Město také hledá na spolufinancování rozhledny co nejvýhodnější dotační titul. "Vypisované dotační tituly neustále sledujeme, záleží také na tom, který nám bude časově vyhovovat," uvedl místostarosta. Zbytek uhradí město ze svého rozpočtu a z veřejné sbírky.
    Rozhlednu už na podzim snesl po částech z vrcholu hory vrtulník. V současné době je rozhledna rozebraná, část konstrukce je nyní ve specializované firmě, která posuzuje, které části rozhledny se budou moci zachovat a které budou muset být nahrazeny replikami. "Do 14 dnů bychom měli vědět, které části se nechají nově vyrobit," uvedl Marek. Schodiště je demontováno celé, podle Marka se z něj použije jen několik původních částí.
    Nově odlité stupně schodiště pro rozhlednu začalo město prodávat sponzorům. Každý, kdo si za 5000 korun schod zakoupí, bude mít na něm umístěn reliéf se svým jménem. Podle Marka je zatím ohlas velký a počet prodaných schodů se rychle mění. Z celkových 56 stupňů jich bylo v pátek objednáno již 15. Občané mohou také posílat peníze přímo na speciální účet sbírky, přispívat přímo v hotovosti pověřeným lidem, nebo zasílat dárcovské SMS.
    Litinová rozhledna je 17 metrů vysoká a leží v nadmořské výšce 737 metrů. V roce 1996 se už uvažovalo o její demolici, pak jí ministerstvo kultury prohlásilo za národní památku.
    V Ústeckém kraji je 32 rozhleden, což je nejvyšší počet ze všech krajů. Řada měst a obcí se v posledních letech snaží o  opravy starých vyhlídek. Například předloni byla otevřena po rekonstrukci a dostavbě Erbenova vyhlídka v Ústí nad Labem.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Podpořte záchranu ROZHLEDNY STUDENEC
Evžen HRUBÝ
21.01.08 11:17
zobrazit všechny komentáře

Související články