Další pražské sochy čeká obnova

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
11.01.2008 22:35
Praha

Praha - Další pražské sochy čeká obnova. Odborníci začali už na podzim zkoumat stav pomníku Aloise Jiráska ve druhé městské části. Letos bude zahájena oprava sousoší Práce a Humanita na Hlávkově mostu. Naopak před dokončením je obnova pomníku Josefa Jungmanna v první městské části, řekla dnes ČTK pověřená ředitelka Galerie hlavního města Prahy Petra Hoftichová.
    Restaurátorský průzkum Jiráskova pomníku od Karla Pokorného začal podle ní v říjnu. "Podařilo se toho kvůli zhoršenému počasí málo," uvedla Hoftichová. O obnově sousoší od Jana Štursy na Hlávkově mostě se rozhodlo kvůli tomu, že je údajně v horším stavu, než se předpokládalo.
    Obě sochy se budou restaurovat podle smlouvy s reklamní agenturou, která hradí práce z reklamy na plachtách zakrývajících lešení u plastik. Stejné je to i v případě Jungmannova pomníku. Kolem Jiráskovy sochy je již reklama také.
    Takový způsob restaurování se nelíbí radnímu Milanovi Richtrovi (ODS). Již dříve kvůli tomu odvolal z vedení galerie Karla Srpa, který smlouvu s agenturou uzavřel. "Smlouva je problém z minulosti. Je to hodně složité, má nějaké právní aspekty," řekl dnes ČTK Richter.
    Ujednání je podle jeho dřívějších vyjádření pro město nevýhodné a v podstatě nevypověditelné. Restaurátora navíc vybírá agentura.
    Podle dnešních informací z magistrátu existuje právní rozbor, podle kterého je smlouva od počátku neplatná. Ujednání je na nájem, Srp však měl údajně vypsat výběrové řízení, což se nestalo. Jak bude magistrát postupovat dál, není známo.
    Srpa konkrétně stála funkci reklama na sousoší Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Magistrát nechal koncem listopadu plachtu i  lešení odstranit. Agentura prý neměla schváleno využití veřejného prostranství.
    Na tom, že se restaurátorské práce hradí z reklamy, není nic špatného, říkají městští politici. Postup by měl být ale takový, že galerie vybere v  soutěži restaurátora a v jiné soutěži firmu, která dá na lešení propagaci.
0 komentářů
přidat komentář