Slovenská opozice napadla na ústavním soudě zákon o dálnicích

Vložil
ČTK
10.01.2008 12:50
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Skupina opozičních poslanců dnes u slovenského ústavního soudu napadla nedávno schválený kontroverzní zákon, který státu umožňuje stavbu dálnic na soukromých pozemcích i bez souhlasu majitelů. Novináře o tom informovali zástupci tří opozičních stran. Část zákona, který koaliční vláda Roberta Fica prosadila v prosinci, opozice považuje za protiústavní, a proto soud žádá o pozastavení účinnosti některých jeho ustanovení.

    "Podaný návrh na Ústavní soud nenapadá celý zákon, ale jen tu část, o které si myslíme, že je v rozporu s ústavou," řekl dnes poslanec za Stranu maďarské koalice (SMK) Gábor Gál.
    "Ústavní soud by měl o návrhu rozhodnout nanejvýš v řádu týdnů, aby nedošlo k zásahu do ústavních práv způsobem, který je nenapravitelný," uvedl exministr spravedlnosti a poslanec Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Daniel Lipšic. Pokud by takový zákon byl uznán jako v souladu s ústavou, pak je vlastnické právo každého občana v ohrožení, dodal.
    Podle nového zákona se bude moci začít s výstavbou silnice na soukromé parcele i bez toho, aby s tím souhlasil její vlastník. Pokud nebude ochoten dohodnout se na prodeji půdy, stát mu ji vyvlastní. Majetkové vyrovnání mu ale bude stačit doložit až při kolaudaci stavby, zatímco doposud se muselo dořešit před začátkem výstavby.
    Vláda premiéra Fica chce urychlit výstavbu dálnic na Slovensku, více než 150 kilometrů silnic proto zamýšlí postavit prostřednictvím projektů takzvaného soukromo-veřejného partnerství (PPP projekty). Kabinet se zavázal spojit Bratislavu s Košicemi dálnicí do roku 2010.
    Schválený zákon se vztahuje pouze na konkrétní vybrané silniční úseky na této trase a na další desítky kilometrů rychlostní silnice R1 z Nitry do Banské Bystrice. Přijatá norma má umožnit rychlejší administrativní přípravu staveb tak, aby se letos na jaře mohlo začít stavět.
    Národní dálniční společnost (NDS), která má výstavbu dálnic na starosti, chce úřady o stavební povolení na vybrané úseky dálnice D1 a silnice R1 požádat ještě v tomto měsíci.
    Na výstavbu komunikací za soukromé peníze už Slovensko vypsalo dvě výběrová řízení. Do tendru na soukromou výstavbu a provoz některých úseků dálnice D1 se přihlásilo šest uchazečů, druhé výběrové řízení bylo už vypsáno na stavbu zhruba 500 kilometrů rychlostní silnice R1.
0 komentářů
přidat komentář