MPO chce vyměnit 11 budov v Praze za nové sídlo

Vložil
ČTK
08.01.2008 20:45
Praha


Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu chce letos nabídnout developerským firmám 11 svých budov v centru Prahy výměnou za nové centrální sídlo na okraji hlavního města pro zhruba tisícovku úředníků podřízených organizací ministerstva, jako je například Česká obchodní inspekce. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman s tím, že o podobném kroku uvažuje i úřad vlády. MPO by měly zůstat pouze dvě budovy v ulici Na Františku a ulici Politických vězňů. Podle Římana by tato realitní transakce měla být pro státní rozpočet zisková, navíc očekává provozní úsporu několika desítek milionů korun.
    "Chceme 11 budov v centru Prahy, ve kterých sídlí všechny ty naše různé organizace počínaje ČOI a konče CzechInvestem nebo licenční správou, prodat, respektive vyměnit za moderní sídlo někde na okraji Prahy," uvedl Říman, podle kterého by nová budova měla stát poblíž metra a měla by mít dobrou dopravní dostupnost a dostatečnou parkovací kapacitu.
    Pokud projekt schválí vláda, tak by akce podle MPO mohla začít ve druhé polovině letošního roku. V soutěži MPO stanoví parametry, jaké má nová centrální budova pro úředníky splňovat. "Předpokládáme, že 11 domů má větší hodnotu než novostavba v  Praze, takže to (výměna nemovitostí) bude mít kladné saldo do státního rozpočtu. Že budou zájemci a nabídnou budovu a ještě doplatí peníze," řekl Říman.
    Říman považuje za nenormální, že ve velké budově v historickém centru Prahy je nyní například archiv. Nemovitost by přitom podle něj mohla být využita mnohem lépe. "Je to (výměna 11 budov) akce, která je po dohodě s premiérem takovým pilotním projektem větší akce, o které uvažuje úřad vlády. Tedy něco podobného v rámci více resortů a dalších vládních budov," podotkl Říman.
    Podle stínového ministra průmyslu a obchodu ČSSD Milana Urbana se Říman "rozhodl udělat z ministerstva realitní kancelář". "Na pozadí dnešního rozhodnutí lze sledovat lobbistický zájem některých 'realitních makléřů' získat výhodně majetek a nemovitosti umístěné na lukrativních místech," míní Urban.
    Někteří odborníci naopak rozhodnutí MPO prodat 11 budov v centru Prahy schvalují. "Ze strany MPO jde určitě za logický krok, který může ministerstvu ušetřit finance. Umístění úředníků do jedné budovy většinou zkvalitní veškeré logistické procesy a může se pozitivně projevit jak v komunikaci mezi jednotlivými institucemi, které pod MPO spadají, tak i ve vztazích s jinými institucemi," řekl dnes ČTK například René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications. Dodal, že podobně postupoval například pražský magistrát či ČSOB. "Další banky o podobném kroku uvažují," podotkl. V případě pražského magistrátu však některá média spekulovala o výhodnosti sestěhování na jednu ústřední adresu. Podle Hospodářských novin se rok po přemístění 1200 úředníků pražského magistrátu do nové budovy v Jungmannově ulici ukázalo, že nový pronájem není pro město tak výhodný.
    Budovy, které chce MPO vyměnit, jsou podle Hradeckého díky umístění v centru Prahy velmi lukrativní. "Určitě najdou uplatnění jako administrativní centra nebo hotely, po kterých je mezi investory stále obrovská poptávka. Dovedu si představit, že zájemci budou z řad českých i zahraničních investičních společností nebo realitních fondů a o účast na výběrovém řízení bude obrovský zájem," míní Hradecký.
    Podle Římana je výměna 11 budov za centrální sídlo úředníků transparentnější než prodávat nemovitosti jednotlivě. Podle Hradeckého je to navíc rychlejší metoda. "Určitě je administrativně jednodušší prodat portfolio budov jako celek než na každou budovu zvlášť vypsat výběrové řízení," podotkl Hradecký. Soustředění několika úřadů do jedné budovy podle Římana přinese roční úsporu několika desítek milionů korun, protože provoz starých budov v centru Prahy je nákladný, přičemž každá organizace má nyní navíc svá mzdová či personální oddělení, dopravu i úklidové firmy.
    MPO na konci loňského roku zrušilo brněnské Design centrum, které mělo za úkol podporovat český design, pořádalo výstavy, semináře, autorské soutěže a zajišťovalo informační a poradenské středisko. Podpora průmyslového designu od začátku letošního roku nově spadá pod agenturu CzechTrade, což podle MPO ročně přinese asi desetimilionovou úsporu nákladů. Ke stejnému datu ukončila činnost i Česká energetická agentura. Úsporu MPO odhadlo na 15 milionů korun.
    Letos MPO plánuje zrušit také státní Technický a zkušební ústav telekomunikací a pošt Testcom. Část jeho práce by měl převzít Český metrologický institut a další státní organizace. MPO plánuje také sloučení Českého normalizačního institutu a Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. MPO vypočítalo, že díky této transformaci klesnou ceny technických norem až o 50 procent. "Podnikatelé doposud platili za technické normy zhruba 100 milionů korun za rok," uvedl mluvčí MPO Tomáš Bartovský.
0 komentářů
přidat komentář