Zvonohra ve Křtinách bude příští rok ještě bohatší

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
05.01.2008 18:50
Brno

Křtiny (Blanensko) - K unikátní zvonohře ve křtinském chrámu Jména Panny Marie by mohlo příští rok přibýt dalších sedm zvonů. Zatím je jich tam 27, dohromady váží přes 2,5 tuny. Dnes dokázaly zaplnit značnou část chrámového areálu ve Křtinách. Na unikátní koncert zvonohry přišlo k překvapení křtinského duchovního Tomáše Prnky několik set lidí.
    Mistr Radek Rejšek, který hraje na zvonohru také v pražské Loretě, dnes koncertoval asi hodinu. Zahrál koledy a vánoční i mariánské písně. "Dokonce na naše zvony zanotoval i  starou českou Hej mistře," řekl Prnka.
    Pro některé zvony to byl už čtvrtý koncert, řada z nich ale měla koncertní premiéru. Zvonohra je ve Křtinách od roku 2004, začínala s 15 zvony. Za více než tři roky zahrála stovky písní.
    Na některé ale její rozsah ani s 27 zvony nestačí. Prnka proto plánuje, že nejpozději příští rok doplní soustavu o dalších šest nebo sedm zvonů. Budou už menší, kolem deseti kilogramů. Každý z nich by měl stát kolem 40.000 korun, odhaduje duchovní.
    Nynějších 26 zvonů má své jméno. Jen jeden, asi 300kilový dar od krajského úřadu, zůstal bez pojmenování. Ze všech nejtěžší je Anna, má 364 kilogramů.
    Nápad vytvořit ve křtinském chrámu zvonohru vznikl po druhé světové válce. Věřící dokonce sehnali dva zvony, které měly být součástí tohoto zařízení. Zvony byly ale později zabaveny a na nápad se zapomnělo. Na zvonohře se začalo opět pracovat před sedmi lety.
0 komentářů
přidat komentář