Pohled na největší českou mozaiku letos zakryjí domy

Vložil
ČTK
05.01.2008 18:20
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Největší mozaiku v České republice a jednu z  největších moderních mozaik ve světě bude možné obdivovat v letošním roce nejspíše naposledy vcelku. Celkový pohled na ni totiž zakryjí nově postavené domy na ústeckém Mírovém náměstí. Jejich stavba je nyní pozastavena; podle náměstka ústeckého primátora Jana Řeřichy investor slíbil, že v lednu má opět pokračovat. Po jejím dokončení nebude celkový pohled na mozaiku, která má 450 metrů čtverečních, možný.
    Mozaika, která pochází z roku 1985, se nachází vedle vchodu do ústeckého sídla Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ústecké muzeum v materiálech k projektu Ústecká Nej tvrdí, že je 25 metrů vysoká a 20 metrů široká. V roce 1985 ji vytvořil ústecký výtvarník Miroslav Houra.
    Po roce 1989 největší česká mozaika málem zmizela. Je totiž poplatná socialistickému režimu a oslavuje především dělnickou a hornickou minulost severních Čech. Budova v době vzniku mozaiky byla sídlem Krajského národního výboru. Jejím ústředním motivem byl nápis Veškerá moc patří do rukou pracujícího lidu. Houra v polovině devadesátých let minulého století po dlouhých debatách nápis nahradil motivem domu.
    Podle ústeckých muzejníků výtvarníka k vytvoření mozaiky inspirovala cesta do Mexika, kde viděl levicové mozaiky ze 30. let minulého století. Mozaiku vyráběl dva roky, pět měsíců se její skleněné dílky lepily na dům.
    Pokud investor domy nepostaví, pohled na mozaiku to stejně neochrání. Pozemky totiž patří městu a radnice by je podle Řeřichy dala k dispozici dalším zájemcům o stavbu.
0 komentářů
přidat komentář