Řada jihomoravských návsí získá novou tvář

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
05.01.2008 12:45
Brno

Brno - Návsi a náměstí na jihu Moravy se v poslední době postupně proměňují a získávají novou tvář. Na léta neudržované či zchátralé plochy se mimo jiné i kvůli turistům dostává zeleň, náměstíčka získávají buď původní historickou podobu, anebo moderní vzhled s novou dominantou. ČTK zjistila, že radnice neváhají dát za úpravy miliony i desítky milionů korun. Teď chtějí získat peníze hlavně z Evropské unie.
    Novou tvář chtějí například Velké Pavlovice. Známé vinařské centrum na Břeclavsku za ni utratí možná až půl miliardy korun. Náměstí by mělo připomínat právě vinařskou tradici. Jeden z  mnoha návrhů dokonce počítá i s výstavbou budovy ve tvaru sudu.
    Jinde jsou konzervativnější a zachovají více méně původní podobu. Ve vesnici Havraníky u rakouských hranic se s přebudováním centra začíná právě teď, zatím jen na papíře. Do pěti let chtějí opravit náves i park pod ní, prostory kolem hlavní silnice i takzvanou sklepní uličku, která je lákadlem hlavně pro turisty. Dokonce se budou přemisťovat některá sousoší. O peníze požádá obec Evropskou unii a chce i další dotace z jiných zdrojů.
    Také v Boleradicích na Břeclavsku uvažují o nové podobě návsi. V posledních letech je v tak špatném stavu, že už se tam nekonají ani tradiční hody, přesunuly se do jiné části obce. "Náves má dobrou polohu, jen je s tou nehezkou šedivou vydlážděnou plochou potřeba něco udělat," popsal starosta Jan Koráb. Jak bude vesnice vypadat, záleží i na místních. K návrhům architektů se mohou vyjádřit a doplnit je.
    Boleradice uvažují o úpravě návsi už 15 let, zatím na to ale nebyly peníze. To by teď mohly změnit finance z EU. Postaví se za ně lavičky, stromky, dlažba, altán s tanečním parketem a později možná i replika staré radniční věže. Také sousední Němčičky se chtějí co nejdřív pustit do úpravy centra, přidal se starosta Petr Slezák. Turisticky zajímavá vesnice s nejníže položenou sjezdovkou v zemi chce dát do lepšího stavu hlavně příjezd do obce, i tady se spoléhají na evropské fondy.
    Právě to je podle urbanisty Karla Havliše problém českých měst. "Peníze tam sami nehledají a čekají, až jim se někdo v podstatě naservíruje," popsal. Proto je zatím řada českých vesnic ve špatném stavu. Tam, kde s opravami začali, se ale podle něj většinou daří. "Univerzální recept není, někdy je lepší nová tvář, jindy zachování té původní. Paměť toho místa je ale rozhodně důležitá," míní.
0 komentářů
přidat komentář