Z centra Lokte by měla téměř zcela zmizet automobilová doprava

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
03.01.2008 14:05
Tábor


Loket (Sokolovsko) - Z centra Lokte na Sokolovsku by v příštích letech měla téměř zmizet automobilová doprava. Dnešní pěší zóna, která zahrnuje jen malou část centra, by se měla rozšířit téměř na celé historické jádro. Podmínkou je ale vybudování parkovišť mimo centrum města, řekl dnes ČTK starosta Lokte Jaroslav Hlavsa.
S rozšířením pěší zóny počítá marketingová studie, kterou si město nechalo zpracovat. "Na pěší zónu bude přeměněno celé historické jádro města. Na rampě ke hradu a v místě, kde již dnes pěší zóna je, bude zpřísněn její režim, dojde k úplnému vymístění parkování a vjezd pro dopravní obsluhu a zásobování zde bude možný jen v časově omezených úsecích," uvádí studie.
Podle starosty Lokte je sice studie výhledová a náměty by mohly být realizovány v období deseti až 15 let, ale vzhledem k možnosti získat prostředky z Evropské unie v následujících letech by se měly investice uskutečnit co nejdříve. "Hlavně parkování. Naším cílem je vybudování parkoviště na místě bývalé skládky za mostem," uvedl Hlavsa.
Problém ale je, že stavba na skládce anebo její kompletní odbagrování představují náklady v řádech minimálně desítek milionů korun. Jinou, i když podobně nákladnou alternativou, je vybudování parkoviště ve skále.
Kromě hlavního odstavného parkoviště studie nabízí asi 13 dalších míst v Lokti, o které by se mohly rozšířit možnosti parkování. Jde ale jen o malé plochy.
Podle Hlavsy by omezení dopravy v centru na úplné minimum nemělo v důsledku ohrozit místní podnikatele. "Když se zaváděla před lety pěší zóna, také byly výhrady, ale nakonec se obavy nepotvrdily. Myslím, že to bude stejné," míní Hlavsa.
Podle studie by měl Loket do budoucna nabídnout i dva pěší vycházkové okruhy nebo rozšířit nabídku pro cykloturistiku.
0 komentářů
přidat komentář