Hernychova vila v Ústí nad Orlicí se letos otevře veřejnosti

Vložil
ČTK
02.01.2008 19:55
Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí - V letošním roce přibude v Ústí nad Orlicí kulturní centrum. V polovině března chystá radnice otevření zrekonstruované secesní Hernychovy vily. Městské muzeum zde během roku nabídne 12 výstav. Konat by se zde měly také například koncerty, výtvarné dílny i svatby. Vila má rovněž sloužit jako centrum česko-polského příhraničí. ČTK to dnes řekla ředitelka muzea Jarmila Süsserová.
    "Plánované výstavy vilu postupně zaplní. Jako první představíme těšínské šperky a etikety zápalek z Bystřice Klodské. I v dalších letech se budeme orientovat na další společné znaky s Polskem," uvedla ředitelka.
    Dubnové výstavy věnuje muzeum secesním cínovým předmětům se sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a rodákům z Ústí nad Orlicí, bratrancům Kocianovým. Jaroslav se proslavil jako houslový virtuos a hudební skladatel, Qudio patřil k předním sochařům na přelomu 19. a 20. století.
    V květnu se v Hernychově vile bude konat výstava mapující 50 let Kocianovy houslové soutěže, následující měsíc zde Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí oslaví 90. výročí. Prostory vily zaplní i výstava Království medu.
    V Ústí nad Orlicí si také připomenou osudové osmičky v českých dějinách, v srpnu to bude rok 1968, na září muzeum připravuje expozici Rok 1918 ve výtvarném umění. Poté výstava Jménem zákona zmapuje historii pohraničních jednotek v regionu, připravuje si i výstava 205 let Cecilské hudební jednoty. Na konec listopadu čeká návštěvníky vánoční tématika Já do Betléma běžím, kdy muzeum veřejnosti zpřístupní ústecké betlémy.
    Na opravu secesní vily z  roku 1906 získalo město evropské peníze, celá rekonstrukce přijde asi na 40 milionů korun. V suterénu vily stavebníci vybudují restauraci, dosud nepřístupná zahrada se promění v park, řekl ČTK místostarosta Luboš Bäuchel.
    "Budeme se snažit, aby do vily chodilo co nejvíce lidí," dodal místostarosta.
0 komentářů
přidat komentář