Seznam nejohroženějších památek je na internetu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.12.2007 11:05
Praha

Praha - Na internetové stránce Národního památkového ústavu je seznam tuzemských nejohroženějších nemovitých kulturních památek. Seznam je otevřený, památkáři jej průběžně doplňují a zároveň žádají veřejnost, aby je o dalších památkách, které mohou být ohroženy, informovala.
Seznam je na adrese monumnet.npu.cz, kde se nachází také především přehled nemovitých chráněných kulturních památek. V seznamu nejohroženějších staveb jsou uvedeny jen kulturní památky, tedy takové objekty, které byly za památky prohlášeny dle zákona.
Zařazení kulturní památky do seznamu ohrožených se neprojednává s vlastníky, ti zůstávají v anonymitě. Zápis vzniká na základě odborného posouzení výhradně z hlediska ohrožení její památkové hodnoty. Seznam není kritikou vlastníka kulturní památky, který v mnoha případech nenese vinu na jejím současném stavu, uvádějí památkáři.
Seznam nejohroženějších památek má zatím 600 položek, jen v Praze jich je 44 včetně několika paláců na Hradčanech, Malé Straně a na Starém Městě, které vlastní stát. Podle některých odhadů v celé zemi chátrají tisíce staveb, které památkově chráněné buď jsou, či by si tuto ochranu zasloužily.
0 komentářů
přidat komentář