V Písku vznikla promenáda kolem řeky od Kamenného mostu

Vložil
ČTK
18.12.2007 14:55
Písek

Písek - Na břehu řeky Otavy v Písku vznikla nová dlážděná promenáda mezi historickým Kamenným mostem a Křižíkovou elektrárnou. Vybudování nové cesty, osazení osvětlení a litinových zábradlí stálo sedm milionů korun. Promenáda je součástí projektu regenerace historického jádra města za 168 milionů korun, z nějž tři čtvrtiny zaplatila dotace Evropské unie.
    "Promenáda pod sladovnou od Kamenného mostu směrem ke Křižíkově elektrárně a dál k parkánům v Písku doposud vůbec nikdy nebyla. Je to úplně poprvé, co je tady důstojná promenáda, po které se lidé mohou projít okolo historického jádra města," řekla dnes novinářům mluvčí projektu Eva Kadlčáková. Písek chce do budoucna promenádu oživit různými akcemi. "Budeme se snažit při slavnostech renovovaný prostor více využít," uvedla místostarostka města Eva Veselá.
    Dřívější cesta byla nezpevněná a kvůli pracím na sladovně ji později pokryly panely, aby ji nezničila těžká technika. Nyní ji zkrášlily dlažební kostky a kamenné plotny na schodech. Troje pozvolné schody až k Otavě slouží jako odpočinková zóna a vyhlídka na největší památku v Písku - Kamenný most ze 13. století, jenž je nestarší v Česku. Historickou atmosféru navozují i  lucerny a lampy takzvaného Křižíkova typu v těsném sousedství elektrárny, která je technickou památkou. "Chtěli jsme vytvořit důstojné propojení okruhu, který lemuje historické jádro města," vysvětlila architekta Kateřina Vávrová, jež se na projektu podílela.
    Od elektrárny navazuje na 220 metrů dlouhou promenádu další část, již město obnovilo již dříve. Po ní se Katovskou brankou lidé dostanou do obnoveného hradního příkopu a vyjít mohou na Bakalářích, které se začnou opravovat zřejmě na jaře příštího roku. Rekonstrukci plochy o více než tři roky zpozdily protesty lidí proti kácení kaštanů. Nejvyšší správní soud dal nakonec zapravdu městu, které stromy minulý týden pokácelo. "Jejich aktivitu jsem nepochopila. Kaštany byly shnilé, ohrožovaly lidi a na jejich místo chceme vysadit nové stromy, které budou odolnější," podotkla Vávrová.
    Oprava historické sladovny a promenády u řeky Otavy v Písku se opozdila kvůli archeologickému průzkumu a statickým úpravám. Celý projekt měli stavebníci dokončit do konce letošního roku, aby město dostalo přislíbenou 75procentní dotaci z Evropské unie. Město ale o dotaci nepřijde. Ministerstvo pro místní rozvoj pro dokončení stavby schválilo odklad do konce dubna 2008. "Slavnostní ukončení projektu jsme naplánovali na 24. a 25. dubna, kdy chystáme velkou oslavu," uvedla Kadlčáková.
    V prostorách sladovny nyní vzniká Centrum ilustrace Písek, zkráceně C.I.Písek. Muzeum ve sladovně, která je technickou kulturní památkou, představí průřez výtvarné tvorby českých ilustrátorů knih pro děti a mládež, případně také zahraniční autory. Centrum nabídne 1979 metrů čtverečních nových výstavních ploch a multifunkční ateliér. Nádvoří sladovny umožní pořádání divadelních představení, koncertů či výtvarných dílen.
    Celý projekt regenerace historického jádra města Písku na břehu řeky Otavy mezi Kamenným mostem a Putimskou branou obnoví třetinu historického obvodu Písku a měl by také zvýšit cestovní ruch ve městě. Vzniká nová pravobřežní promenáda, pasáž k náměstí a hlavním turistickým lákadlem se stane právě Centrum ilustrace Písek v opravené městské sladovně.

Související články