Stavební firmy nestíhají některé zakázky, nejsou lidi

Vložil
ČTK
17.12.2007 11:45
Praha

Praha - Nedostatek zaměstnanců způsobuje, že stavební firmy musí odmítat některé zakázky. Zároveň tato situace vede ke zvyšování cen na stavebním trhu. Vyplývá to z ankety mezi developery, odborníky na realitní trh a stavebními firmami, který provedla společnost Rooney and Bennett. Na českém trhu práce chybí dlouhodobě zaměstnanci všech profesí, ale i nekvalifikovaní dělníci.
    "Dnes běžně stavební firmy odmítají zakázky, a to i na významných projektech. To bylo před několika lety nemyslitelné," sdělil v anketě Milorad Miško z Real Estate Karlin Group. Občasné až několikatýdenní zpoždění firem při zahajování staveb potvrzuje Martin Pavlečka z Manhattan Real Estate Management. "Ve výběrových řízeních dnes 20-30 procent společností odmítá účast z  kapacitních důvodů," dodal.
    "Ti největší developeři většinou dodavatele stavby najdou. Ale většina z nich se shoduje na tom, že na výzvu k účasti do tendru, rozeslanou deseti firmám, přijdou dvě. Cena mnohdy nehraje roli. Byť by byla nabídka developera sebevíc neodolatelná, nejsou kapacity," popisuje problém viceprezident společnosti Lexxus Jakub Sedmihradský.
    Zároveň je však Sedmihradský optimistický ve výhledu na příští rok. "V poslední době slýchám od některých developerských společností, že se začíná situace velmi zvolna stabilizovat. Potvrzují to i naše statistiky. Počet nově zahájených projektů v  prodeji je malý. V příštím roce se nebude stavět tak masivně jako letos, kdy firmy chvátaly s dokončením kvůli zvýšené DPH. To by mohlo přetíženému trhu ulevit a nárůst cen ve stavebnictví zvolna zbrzdit," řekl.
    Ve zlepšení situace příští rok věří také Miroslav Srba ze stavební společnosti StavMat. "Letos se hodně stavělo také proto, že byla vysoká poptávka po bytech v důsledku obav ze zvýšené DPH, ale teď se situace podle mě začne zvolna stabilizovat," řekl Srba. "Letošní rok je skutečně exponovaný. A i když neradi, musíme některé zakázky odmítat. Mám-li to procentuálně odhadnout, je to za rok zhruba deset procent odmítnutých zakázek," dodal k situaci v roce 2007.
    "S kapacitou firem jsme měli problém například při hledání generálního dodavatele pro projekt Tulipa Rokytka. Většina oslovených velkých společností rovnou řekla, že pro tento rok nemají na další zakázku kapacitu," sdělila v anketě Pavlína Šulcová z  Africa Israel Investments. "Nakonec jsme dodavatele našli, ale samozřejmě jeho cena za práci je vyšší, než kdyby byla konkurence pěti dalších velkých stavebních firem," dodala.
    Žádnou zakázku ještě nemusel z tohoto důvodu odmítnout Metrostav, sdělil ČTK jeho mluvčí František Polák. Přesto představují chybějící zaměstnanci vážný problém. "Tato situace trvá asi deset let, asi před rokem to zaznamenala média. Politici ještě ne," dodal.
0 komentářů
přidat komentář