V kulturní grantové komisi jsou lidé, které nikdo nenominoval

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
13.12.2007 09:20
Praha

Praha - V kulturní grantové komisi pražského magistrátu jsou dva lidé, které na tuto pozici nikdo nenominoval. Město kvůli návrhům do komise oslovilo odbornou veřejnost. Dostalo 87 jmen, ze kterých měl výbor pro kulturu komisi složit. Ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák a ředitel Tanečního centra Praha Antonín Schneider mezi nimi nebyli, přesto je rada města v úterý jmenovala. Proti tomu protestuje Rada uměleckých obcí, která kvůli přezkoumání zřízení komise oslovila kontrolní výbor města.
Protestují i sdružení Iniciativa pro kulturu a Vize tance, ve kterém jsou třeba ředitelka Konzervatoře Duncan centre Eva Blažíčková, šéfka baletu ND Brno Lenka Dřímalová či ředitel divadla Archa Ondřej Hrab. "Je to naprosto nehorázné, ignorují pravidla, která si sami stanovili, mezi osmi desítkami návrhů bylo mnoho kvalitních odborníků, ze kterých bylo možné komisi sestavit," řekla ČTK zastupitelka Jana Ryšlinková (SNK ED).
Místopředseda kulturního výboru Miroslav Poche (ČSSD) ČTK řekl, že by podle něj bylo správné vybrat členy komise z obdržených nominací. "Hází to trochu špatné světlo na celý proces, nicméně oba přidaní členové jsou odborníci a je jen škoda, že je nikdo z odborné veřejnosti nenavrhl," řekl.
To, že návrhy na členy grantové komise dává odborná veřejnost, stanovilo usnesení pražského zastupitelstva.
Podklady pro jednání kulturního výboru neobsahovaly informaci o tom, kdo jednotlivá jména navrhl - není tedy zřejmé, zda všichni ostatní členové byli opravdu navrženi odborníky, anebo šlo o nominace, se kterými přišli buď politici nebo zaměstnanci magistrátu, uvedl předseda Rady uměleckých obcí Šimon Pellar. "V případě, že mezi členy nové komise jsou osoby, které nebyly navrženy odbornou veřejností, je třeba jejich členství považovat za neplatné," říká.
"Po zvážení všech aspektů práce v grantové komisi jsme nominovali takové osobnosti, které sledují dění na české taneční scéně a zároveň mají jednoznačně vyloučen přímý střet zájmů," uvádějí zástupci sdružení Vize tance, které sdružuje pedagogy, manažery a další osobnosti z oblasti taneční tvorby. Vynechali tedy ředitele divadel či škol, které k okruhu žadatelů patří.
Přesto je mezi členy komise Schneider, jehož loňská žádost o víceleté financování městem byla kriticky posouzena a zamítnuta. "Můžeme se tedy právem obávat, že jde o nepřijatelný lobbing v přímém střetu zájmů, který navíc obchází pravidla schválená zastupitelstvem," uvádí Vize tance.
Schneider nebyl na seznamu nominovaných osobností, a sdružení proto považuje za nutné "změnit rozhodnutí rady a nahradit jej odborníkem, který se těší uznání v daném oboru a nemá osobní zájem na výsledcích jednání grantové komise".
Nová komise je součástí nového systému grantů, který vznikl po letošní kritice části umělecké obce. Granty byly načas pozastaveny, nakonec byly se zpožděním vyhlášeny. Mnoho jejich příjemců se ale obává, že skluz se projeví i v pozdním udělení peněz.
Novou komisi tvoří kromě předsedy výhradně odborníci, dříve to bylo šest odborníků a sedm politiků a úředníků. Z původní komise jsou v nové divadelní kritik Vladimír Just, producent Tomáš Prášek a tajemnice Rady uměleckých obcí Marta Smolíková.
Uzávěrka přihlášek do grantového řízení pro příští rok byla 7. prosince, radní a zastupitelé budou rozhodovat o udělení příspěvků v únoru. V rozpočtu na ně je asi 200 milionů korun. Letos magistrát rozdělil celkem asi 183 milionů. Dříve navrhovala veškeré granty komise. Nyní bude rozhodovat o třech čtvrtinách celkové částky.
0 komentářů
přidat komentář