Úpravy zámku Versailles jdou do další fáze

Vložil
ČTK
11.12.2007 23:20
Francie

Paříž

Paříž - Vybudování jednoho nového a oživení jednoho zapomenutého muzea tvoří součást další etapy rozsáhlých úprav zámku ve Versailles, s níž dnes novináře seznámil jeho ředitel Jean-Jacques Aillagon. Nová fáze dále mimo jiné zahrne modernizaci zázemí zámku, restaurování někdejších pokojů dvořanů a královských kuchyní a zlepšení infrastruktury pro příjem návštěvníků.
    Program byl zahájen v roce 2003 a rozpočítán až do roku 2020. Náklady mají činit půl miliardy eur (13,5 miliardy korun). V jeho první fázi byl kromě jiného restaurován Zrcadlový sál, který je jedním z  hlavních magnetů zámku, a dokončuje se restaurace fasády obrácené k jeho zahradám.
    Už v příštím roce bude podle Aillagona v severním křídle zámku otevřeno muzeum jeho dějin a zřízeny prostory pro dočasné výstavy. V jižním křídle bude do roku 2012 zcela renovováno muzeum francouzských dějin, které založil už v roce 1837 král Ludvík-Filip, ale které upadlo v zapomenutí. Pro jeho potřeby budou využity také prostory, které nedávno uvolnily Národní shromáždění, Senát a ministerstvo obrany. Aillagon tam chce umístit také galerii portrétů slavných francouzských osobností od králů až třeba po fotbalistu Zinédinea Zidanea.
    Úpravy infrastruktury by měly přispět k omezení front před pokladnami a k urychlení bezpečnostních kontrol, plán pamatuje i na vybudování nové kavárny, služeb pro děti a v neposlední řadě také na zmnožení toalet.
    Zámek ve Versailles byl postaven za vlády krále Ludvíka XIV. (1643 až 1715). Je to jedna z nejnavštěvovanějších památek ve Francii. Loni prošlo jeho bránou asi 7,5 milionu návštěvníků, z nichž 4,7 milionu si přišlo prohlédnout vlastní zámek, ostatní zamířili do jeho nádherných zahrad.
0 komentářů
přidat komentář

Související články