Obyvatelé nechtějí podzemní garáže na Škroupově náměstí

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
10.12.2007 17:30
Praha

Praha - Proti výstavbě podzemních garáží na Škroupově náměstí v Praze 3 protestují občanská sdružení Žižkov 06 a Ochránci Škroupova náměstí společně s žižkovskými zastupiteli za Stranu zelených. Stavba bude mít negativní vliv na životní prostředí, řekl dnes novinářům Ondřej Rut, zastupitel za zelené. Podle mluvčího Prahy 3 Jana Sotony ale městská část provádí v této lokalitě jen průzkum, o výstavbě zatím není rozhodnuto.
    Občanská sdružení a zelení tvrdí, že stavba garáží náměstí zničí, přičemž zlepšení parkovací situace bude zanedbatelné. Podle nich výstavba a provoz podzemního parkování zhorší kvalitu ovzduší a zvýší hluk v této lokalitě. Hlukové limity a limity koncentrace oxidu dusičitého, benzenu a prachových částic v ovzduší jsou tu překračovány už nyní. Kvůli tomu také pražská hygienická stanice stavbu garáží na Škroupově náměstí nedoporučila k realizaci.
    "Místní radnice si velmi dobře uvědomuje, že stavba garáží není v souladu s platnou legislativou a hlukovými limity. Přistoupila tedy k účelovému překlasifikování okolních ulic z třetí na druhou třídu, pro niž jsou limity mírnější. I do těchto limitů se však v průběhu stavby ani po jejím dokončení nevejde," uvedl Ondřej Rut. "Stavba není ani v souladu s  územním plánem, kde je náměstí označeno za zeleň," poznamenal Jiří Vítek ze sdružení Ochránci Škroupova náměstí.
    Mluvčí třetí městské části ale namítá, že radnice reálně uvažuje pouze o podzemních garážích na náměstí Jiřího z Poděbrad. Na Škroupově náměstí a v dalších lokalitách se provádí pouze průzkum, zda by výstavba vůbec byla možná. "Zelení stahují kalhoty, když brod je ještě daleko," řekl dnes ČTK Sotona.
    Podle Ruta schválila rada letos v  červenci plán investic na příštích deset let, mezi kterými je i 229 milionů korun určených na stavbu garáží. Výstavba jednoho parkovacího místa v podzemní garáži bude podle něj stát okolo jednoho milionu korun, za pronájem město získá však jen kolem 4000 korun měsíčně. "Město bude stavbu a provoz garáží výrazně dotovat. V garážích přitom zaparkují pouze ti, kteří si tisícové platby za pronájem budou moci dovolit," sdělil Rut.
    Zelení společně se zástupci sdružení navrhují, aby radnice nejprve počkala na zavedení zón placeného stání a teprve po vyhodnocení jejich dopadu podnikala další kroky. "V Praze 2, která zóny zavedla, je pozitivní efekt už vidět," uzavřel Rut.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Garáže jsou řešení
Helena
11.12.07 10:35
zobrazit všechny komentáře