Malíř Paštika vystavuje v Č. Budějovicích plastové obrazy

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
10.12.2007 17:10
České Budějovice

České Budějovice - Výtvarník Paly Paštika z Jindřichova Hradce ode dneška vystavuje v českobudějovické Bazilice své plastové obrazy. Na originální techniku přišel tento vyučený malíř-natěrač před rokem, kdy zdobil svými abstrakcemi, krajinami, akty i zvířaty stěny podzemních garáží v obchodním centru Mercury. Na výstavě nyní ukazuje asi 40 obrazů, které namaloval za poslední půlrok.
    Takzvané milánské stěny, jejichž povrch není hladký, ho inspirovaly natolik, že chtěl jejich výhod využít i ve volném umění. "Sháněl jsem náhražku hrubé struktury i v obrazech, proto jsem použil plast," vysvětlil. Na nápad přišel tak, že mu zbylo lepidlo a chtěl tuto hmotu nějak zužitkovat. Nyní používá surovinu na zateplování budov.
    Líbí se mu kontrasty a možnost zvýraznit to, co chce - nejen hory v krajině, ale třeba i vlny na moři, oči či poprsí. Oblíbených témat má mnoho, ztvárňuje i cikánské motivy, ale většinou je musí předtím nastudovat v díle jiných malířů.
    Paštika se totiž sice narodil romským rodičům, ale ti ho v raném dětství opustili. "Vojáci mě našli u Kolína ve sněhu a dali do Klánovic do sirotčince. Nad ním měl patronát podnik Avia Letňany, jehož zaměstnanci si odsud brali děti na Vánoce. Původně si mě táta s mámou vzali jen na svátky," zavzpomínal na to, když mu bylo šest.
    Maloval od dětství, věnoval se i hudbě a tanci. S adoptivními rodiči žil v Praze do vojny, pak se oženil s romskou dívkou a odstěhoval do Jindřichova Hradce. Má čtyři dcery.
    V Hradci se s ním před 17 lety setkal architekt Jiří Střítecký z Atelieru 8000, který měl za úkol přeměnit zdejší veřejná WC v diskotéku. "Paly ji měl vymalovat jako malíř-natěrač, ale koukal na naše návrhy a pak nám řekl, že by to uměl líp. A byla to pravda," řekl ČTK Střítecký.
    Dosud prý nepotkal tak spontánní a pronikavý talent. "Jsou to jednoduché kompozice, hravé a veselé. Lehkost, s jakou maluje, je úžasná. Nehledejte v nich hluboká intelektuální témata, nenajdete je. Ne, že by je neochutnal. Ostatně, vypil si ve svém cikánském životě tak hořké doušky, že leckdo z nás by je nerozchodil," napsal Střítecký do pozvánky na vernisáž a chystá Paštikovi v Budějovicích malířský ateliér.
    Kromě obrazů zdobí malíř různými motivy i stěny přímo v interiérech, a to ve veřejných prostorách i  bytech. Rovněž tam uplatňuje svou metodu plastových obrazů - téma na stěně vytvaruje, nechá uschnout do druhého dne a pak použije barvy. Má rád všechny, ale nejvíc modrou, červenou a žlutou.
    "Našemu středoevropskému přístupu k životu tento obrovský temperament chybí, tímto si sem dotáhneme trochu tepla z  jihu," ocenil architekt Střítecký. Podle něj se Paštikovy obrazy do architektury úžasně hodí, protože mohou oživit stěny, stropy i venkovní prostory. "Krásné věci prostor oblažují," podotkl.
0 komentářů
přidat komentář