Počet žáků stavebních oborů je nízký, firmám chybí pracovníci

Vložil
ČTK
10.12.2007 16:40
Praha

Praha - Počet mladých lidí, kteří se na středních školách připravují pro práci ve stavebnictví, je nízký. Na nedostatek kvalifikovaných pracovníků si stěžují stavební firmy. Na stavební učiliště nastoupilo letos v  září 4236 žáků. To bylo přibližně stejně jako v loňském roce, ale už o více než 300 méně, než v roce 2005. Počet škol zůstává přibližně stejný. Vyplývá to z  nejnovějších údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) o stavebních oborech.
    Ze stavebních učilišť letos vyšlo 3207 absolventů. To je zhruba o 160 méně než v loňském roce. "Jestliže počet stavebních firem s 20 a více zaměstnanci činí 2497 subjektů, nepotřebuje tento údaj dalšího komentáře," popisuje situaci zpráva Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS), která se věnuje současnému učňovskému školství. V roce 1999 stavební obory ukončilo ještě téměř 7000 studentů.
    Podle již dříve vydaných údajů SPS na 6255 učňů zahájilo letos studium dalších oborů, které nacházejí ve stavebnictví uplatnění, jako jsou například zámečníci, elektrikáři, truhláři, nebo obsluha stavebních strojů. Související obory letos úspěšně zakončilo 9265 žáků.
    "Nabízí se celá řada dalších možností studovat na středních školách výběrového typu i pro děti, které nemají studijní předpoklady," řekl ČTK místopředseda Asociace učňovských zařízení Ivo Košař. "Ministerstvo školství v posledních letech jednoznačně preferuje všeobecné vzdělávání, před vzděláváním odborným a manuálním," dodal.
    Stavebnictví dlouhodobě sužuje nedostatek zaměstnanců, který je označován za hlavní brzdu jeho dalšího růstu. "Podniky mají peníze, mají zakázky, ale nemají je s kým dělat," sdělil Košař.
    Rozdíl mezi počtem nastupujících a absolvujících učňů je podle SPS způsoben tím, že až 30 procent z  nich odchází během studia kvůli výchovným problémům a nedostatečným studijním výsledkům. Zhruba pět procent pokračuje v dalším vzdělávání. Přibližně 35 procent studentů nastupuje do jiných oborů, než které vystudovali. Do samotné praxe v oboru, kterému se vyučili, nastupuje po ukončení studia zhruba jen 30 až 40 procent žáků.
    "Určitě se na tom podepisuje to, že je to těžká manuální práce, takže určitě řada absolventů dává přednost rovnání regálů v  hypermarketu, kde mají sice i tisícovku míň, ale jsou v teple," komentoval malý zájem absolventů o práci ve stavebních oborech Košař.
    Trochu odlišně vnímá situaci ve stavebních oborech Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání. Pokles počtu žáků na stavebních učilištích také podle něj souvisí s  celkovým úbytkem mladých lidí ve společnosti. "Nedochází k tak výrazným změnám v  podílu žáků, kteří vstupují do stavebních oborů, proti ostatním učebním směrům," řekl ČTK Vojtěch. "Jako krizi bych to neviděl, ale situace je vážná," dodal.
    Slabší zájem o stavební obory dává Vojtěch do souvislosti také se situací před několika lety, kdy ve stavebnictví problém s nedostatkem pracovníků neexistoval a mnoho absolventů učilišť končilo mezi nezaměstnanými. Roli také hraje snazší volba studovat všeobecné a vyšší obory. "To je ovšem trend, který je dobrý, že lidé mají zájem se vzdělávat," řekl Vojtěch.
    Podle Vojtěcha ministerstvo školství nebrání tomu, aby na stavebních učilištích studovalo více žáků. "Ministerstvo a vláda preferuje vyšší úroveň vzdělanosti. To ovšem neznamená, že když se bude chtít 1000 lidí vyučit, že jim v tom bude ministerstvo školství bránit," sdělil ČTK Vojtěch.
0 komentářů
přidat komentář

Související články