Pod opravené náměstí v Bruntálu uložili schránku s poselstvím

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
17.11.2005 00:00
Bruntál

BRUNTÁL - Pod opravené bruntálské náměstí dnes radní města uložili schránku s poselstvím pro budoucí generace. V měděném tubusu je například ručně psaný dopis starosty, usnesení z posledních jednání rady a zastupitelstva, aktuální vydání městských novin, lístek z městské hromadné dopravy nebo DVD s dokumentárním filmem, který zachycuje současný stav přírody na Bruntálsku. ČTK to řekl mluvčí radnice Jiří Ondrášek.

"Obsah schránky našim následovníkům prozradí, jak kdysi město vypadalo, jak a jací v něm žili lidé, jak uvažovali, plánovali, komunikovali, co používali," dodal.
Tubus dnes zástupci města uložili do země a zalili betonem, aby se jeho obsah nestal kořistí nenechavců. Zakopání schránky bylo součástí slavnostního otevření hlavního bruntálského náměstí, jež v posledních měsících prošlo kompletní rekonstrukcí za téměř dva miliony korun.
"Rekonstrukci jsme pojali jako otevření a provzdušnění celého prostoru, vznikla tím možnost spojit plochu parku s budovou zámku a opravenými fasádami okolních budov," řekla ČTK Lucie Theimerová z odboru správy majetku města.
Práce se zaměřily například na změnu vedení chodníků, aby logicky navazovaly na okolní ulice a přizpůsobily se barvě fasád okolních domů. Na náměstí jsou nové lavičky, odpadkové koše, lampy veřejného osvětlení, chystá se výsadba červenolistých javorů, borovic, bříz, lip a tisů.
Zahájení rekonstrukce provázely protesty mnoha občanů, nelíbilo se jim především vykácení velkého množství stromů. Výsledná podoba centra města se ale většině lidí zamlouvá. "Konečně máme část města, kterou se můžeme pyšnit před turisty. V poslední době to bylo až nechutné prostředí, teď je centrum nádherně prosvětlené a upravené. Nyní záleží na tom, zda nám to místní vandalové nebudou ničit," vyjádřil se jeden z občanů v diskuzi na internetových stránkách města.
0 komentářů
přidat komentář