Erhartova cukrárna láká na prvorepublikovou tradici

Zdroj
Alexandra Malachovská
Vložil
ČTK
04.12.2007 19:25
Praha

Praha - Na taneční rytmy R. A. Dvorského, prvorepublikový interiér z třicátých let minulého století a tradiční i moderní cukrářské skvosty zve do nově otevřených prostor slavná Erhartova cukrárna a kavárna v pražské ulici Milady Horákové. Památkově chráněný objekt zrekonstruovala městská část Praha 7 ve snaze vrátit mu původní ráz. Obnova, která trvala dva roky, přišla na více než čtyři miliony korun.
    "Je to unikát. Nejen původní interiér, ale v kontextu s celou stavbou je to český unikát. Dokonalá funkcionalistická budova. V republice je možná jediná," řekl ČTK starosta Prahy 7 Marek Ječmének.
    V bývalé Belcrediho ulici byla cukrárna a kavárna otevřena před 70 lety. Funkcionalistický objekt, který projektoval architekt Evžen Rosenberg, je vysoce ceněnou kulturní památkou. Jeho dílem jsou také další funkcionalistické domy v  Antonínské, Letohradské a Schnirchově ulici, na Ortenově náměstí a v ulici U  Průhonu.
    Interiér zdobí sloupová kulatá vitrína, repliky původního mobiliáře, ale i svítidla a vypínače, které stylově připomínají 30. léta. Podle provozovatele Pavla Procházky dojem kazí pouze protější herna s blikajícími barevnými světly. "Rádi bychom, aby toto místo lidé spojovali s Broukem a Babkou, nikoli vietnamskou hernou," uvedl.
    "Sortiment by měl být český, tradiční, ale máme i italské a francouzské cukrářské speciality. Dávali jsme to dohromady od babiček z různých regionů," řekl ČTK.
    Podle architekta Tomáše Hořavy je při rekonstrukci důležité, zda má objekt osobitost. "Někdy to může být 'kreativně impotentní'. Jsou ale případy, kdy je to výjimečná stavba. Toto je tento případ," řekl ČTK. Podle něj žádná jiná prvorepubliková cukrárna v  tomto slohu se již nezachovala. "Další známá byla ve Spálené ulici. Tam ale zbylo jen pár kusů mramoru," uvedl.
    Je podle něj důležité, aby v takto obnoveném historickém objektu byla náležitá atmosféra. "Měla by tam hrát dobová hudba. Když tady pustíte rádio, celé to pohřbíte. Musí být decentně oblečený personál, aby si člověk uvědomil, že život má kontinuitu. Některé věci zanikly, ale některé jsou tak cenné, že je potřeba je zachovat," zdůraznil architekt.
    Chloubou cukrárny pak má být podle cukráře Zdeňka Jarticy ručně dělané cukroví. "Budou tady francouzské, italské, tyrolské i české speciality. Budou to zákusky jako z Hiltonu. Mimo tradice chceme nabídnout i něco nového pro lidi, kteří si to běžně nemohou dát," řekl ČTK.
    Na otevření se přišly podívat desítky obyvatel Letné i přilehlých oblastí. "Těšila jsem se na to už několik měsíců. Je to jiné a krásné. Je to 'nóbl' prostředí a výborné cukroví," pochválila nové prostory Anna Hudečková z Podbaby.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Cukrárna "comme il faut"
l.novakova
04.01.08 08:31
Erhartova cukrárna
Bertex
28.01.08 07:12
zobrazit všechny komentáře