Světový scénograf Jaroslav Malina oslaví 70. narozeniny

Vložil
ČTK
04.12.2007 12:45
Praha

Praha - Scénograf, malíř, grafik a pedagog Jaroslav Malina patří mezi osobnosti českého divadelnictví, jejichž jména s respektem vyslovují i na světových scénách. Výtvarník, jehož práce zahrnuje na 400 scénických realizací pro činohru, operu, loutkové divadlo, film a televizi, se narodil v  roce 1937 v Praze a 5. prosince oslaví své 70. narozeniny.
    Malina, žák zakladatele moderní scénografické školy Františka Tröstera, začal pronikat do zákonitostí divadelní praxe v libereckém Šaldově divadle. Svou tvorbu však nesvazoval jen s jedním divadlem. Veřejnosti je znám zejména návrhy pro pražská divadla Labyrint nebo ABC. Svým akčním pojetím se prosadil i na velkých scénách v Národním divadle, Státní opeře, ale také v zahraničí - v Americe, Španělsku či ve Velké Británii.
    Dlouholetý pedagog a bývalý rektor pražské Akademie múzických umění a donedávna generální komisař Pražského quadriennale je nositelem řady prestižních ocenění z domácích i světových výstav. Uplatnil se také jako filmový výtvarník a věnuje se i volné tvorbě.
0 komentářů
přidat komentář