Mont-Saint-Michel chce být i poutním místem

Zdroj
Pavel Zavadil
Vložil
ČTK
02.12.2007 12:45
Čína

Peking

Paříž - Opatství Mont-Saint-Michel v Normandii je sice třetí nejnavštěvovanější památka ve Francii, ale jeho duchovní správa i  někteří místní nadšenci by mu rádi vrátili jeho charakter poutního místa a propojili ho s jinými svatomichalskými památkami v Evropě. Možnosti jak k tomu dospět byly předmětem dvoudenního setkání, které se koncem týdne konalo v Caen. Zúčastnili se ho i zástupci Rady Evropy, která letos "cesty ke svatému Michalovi" zařadila na svůj seznam významných evropských kulturních itinerářů.
    Ředitel Evropského ústavu kulturních itinerářů Michel Thomas-Penette s  poukazem na velký úspěch poutí do galicijského Santiaga de Compostela podle agentury AFP řekl, že "po nových poutních cestách je opravdová poptávka".
    Ze zkušeností z poutí do Santiaga, kam každoročně putují desetitisíce lidí, pro něž je vytvořena celá síť útulků a záchytných bodů, chce čerpat i  normandská Asociace cest na Saint-Michel. Chce vyznačit staré poutní cesty na Mont-Saint-Michel, vyzdvihnout kulturní hodnoty míst, kudy procházejí, a navrhnout možnosti ubytování pro poutníky. Dalším cílem je propojit normandské opatství s dalšími významnými místy kultu archanděla Michaela v Evropě včetně nejstaršího z nich, Monte Sant'Angelo na italském poloostrově Gargano, založeného už roku 493.
    Iniciativa souvisí s 1300. výročím založení opatství, které se bude slavit v příštím roce. Založil ho biskup z nedalekého Avranches na ostrovním skalisku, kde se mu prý archanděl Michael zjevil. Ve středověku to bylo významné poutní místo, kam putovali i francouzští králové. Teď sem jeho architektonické hodnoty a mimořádnou polohu jezdí každý rok obdivovat přes tři miliony turistů.
    Na seznamu kulturních itinerářů Rady Evropy je 24 položek. Do některých, například do mozartovského, jsou zařazena i  místa v České republice a na Slovensku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články