V Česku jsou čtyři procenta nových domů ze dřeva, zájem roste

Vložil
ČTK
30.11.2007 11:25
Praha

Praha - Podíl dřevěných staveb na novém bydlení je v České republice stále minimální. Na dnešní tiskové konferenci k zahájení druhého ročníku soutěže Dřevěný dům to řekl Tomáš Krejzar z ministerstva zemědělství. Jen čtyři až pět procent nových rodinných domů je ze dřeva. Podle ředitele Nadace dřevo pro život Jana Řezáče však stoupla poptávka po dřevěných domech za poslední dva roky více než dvojnásobně.
"Před dvěma roky to bylo 200 až 300 domů ročně, letos se to blíží k 900 až 1000," řekl Řezáč s odvoláním na statistiky Asociace dodavatelů montovaných domků. Oficiální statistiky o dřevených stavbách nejsou k dispozici.
Například v Německu je podíl dřevěných staveb na rodinných domcích sedm procent, v Bavorsku dokonce až 70 procent, v Rakousku a Švýcarsku deset procent a v USA 60 procent. V Kanadě se dřevostavby podílejí na bydlení až z 80 procent.
"Zájem se každopádně zvyšuje, ale spíš to má souvislost s výchovou Čechů a snahou ekologicky žít," uvedl René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications. Zároveň však odmítl souvislost větší poptávky po dřevostavbách se zvyšujícími se cenami energií.
Podle Řezáče mezi výhody dřevostaveb patří především rychlost výstavby domu, úspora energií a paradoxně i vysoká odolnost vůči požáru. K nevýhodám je možné při špatné péči o tyto domy řadit například množení plísní.
Domky na bázi dřeva podle Řezáče tvoří až 30 procent veškerého vývozu českého stavebnictví. "I kdyby postavily 1000 domečků, tak je to neuživí," řekl Řezáč o situaci těchto firem na domácím trhu. "U nás zcela absentují veřejné zakázky na stavby na bázi dřeva, například školy, úřady, mateřské školky, radnice, a to jak ze strany státní správy, tak ze strany krajských a obecních samospráv," dodal Řezáč.
Josef Smola z České komory architektů připustil, že dřevostavba je zhruba o deset procent dražší, než domek z klasických materiálů. Zároveň dodal, že je obtížné odhadnout dobu návratnosti investice do nízkoenergetického bydlení.
Soutěž o nejlepší dřevěný dům se koná pod patronací ministerstva zemědělství, komory architektů, Nadace dřevo pro život a dalších institucí, a to ve dvou kategoriích: rodinný dům a bytový dům. Vítěz každé z kategorií obdrží 250.000 korun. Novinkou letošního ročníku je podle Smoly možnost účasti také soutěžících z dalších zemí EU.
Výsledky soutěže mají být oznámeny příští rok na brněnském stavebním veletrhu IBF 2008. V loňském roce se do soutěže přihlásilo 136 návrhů, ze kterých bylo osm oceněno v kategorii bytový dům a 11 v kategorii rodinný dům.
0 komentářů
přidat komentář