Kaplický představí zastupitelům studii nové budovy knihovny

Vložil
ČTK
29.11.2007 11:20
Praha

Praha - Architekt Jan Kaplický dnes představí pražským zastupitelům svou studii nové budovy Národní knihovny. Návrh vzbudil debaty hned potom, co byly vyhlášeny výsledky mezinárodní architektonické soutěže. Ukázalo se, že výstavba knihovny na Letné nemá podporu řady městských zastupitelů.

    Kvůli zamýšlené výstavbě nové knihovny vznikla dokonce pracovní skupina složená ze zástupců města, Národní knihovny a ministerstva kultury. Členem je i Kaplický. Z jejího podnětu vznikly expertní týmy, které se zabývají různými otázkami kolem budovy.
    Řeší se právní, památkářské a architektonické hledisko stavby. Právníci se už mimo jiné shodli, že knihovna může stát i jinde v Praze než na původně vybraném místě. Podmínkou je, že s přesunem bude autor souhlasit.
    Skupina památkářů si vyžádala další vizualizace pohledu na plánovanou knihovnu z různých míst v metropoli. Architekti zatím údajně uvedli, že těžiště otázek, jež je třeba řešit, je v právní rovině.
    Podle primátora Pavla Béma (ODS) je nutné vyřešit pět záležitostí. Je nutné se zabývat památkářským hlediskem, pozemky, územním plánem, dodržením pravidel mezinárodní architektonické soutěže a penězi na výstavbu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Knihovna
Mirda
29.11.07 12:17
zobrazit všechny komentáře