Na Zelené hoře, památce UNESCO, letos opravili klenbu kostela

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
27.11.2007 19:00
Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou - Jen díky mimořádné dotaci deseti milionů korun se letos v kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou podaří opravit klenbu. Jinak by tam podle správce památky Karla Straky lešení mohlo stát dalších deset let. Obdobně tomu bylo před rokem 1989, kdy lešení kolem kostela stálo osm let, až ho museli rozřezat autogenem. Oprava kostela začala v roce 2002 poté, co do okolních ambitů stát investoval na 60 milionů korun.

Proud peněz do obnovy památky, jež byla v roce 1994 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, se ale poté téměř zastavil. Třeba loni stát do obnovy interiéru kostela, který spravuje, investoval 900.000 korun, což stačí tak akorát na pronájem lešení, řekl ČTK s nadsázkou správce.
V  kostele řemeslníci za pět uplynulých let opravili historickou dlažbu a restaurátoři zrenovovali dveře. Poté se přikročilo k obnově omítek. Při sondážích památkáři našli části původních, které nezničil požár z roku 1784. Následovalo restaurování a zafixování krovů a nyní se dokončuje obnova původní štukové výzdoby klenby, která při požáru spadla.
Z klenby svatyně byl před opravou snesen dominantní symbol kostela - dřevěný reliéf jazyka svatého Jana Nepomuckého. Podle legendy český mučedník neprozradil zpovědní tajemství a zázračné nalezení údajného Janova jazyka se stalo rozhodujícím impulzem k stavbě kostela. Zatím je reliéf v restaurátorských dílnách, kdy bude přesně zavěšen, Straka neví. "Určitě do žďárské poutě v květnu. Pak z kostela zmizí lešení," řekl ČTK.
V kostele zbývá vybudovat elektroinstalaci, osvětlení, či ozvučení. Peníze pak budou zapotřebí také na obnovu mobiliáře, který je ovšem v  majetku církve. Kostel je od 50. let minulého století státu. Není vyloučeno, že bude vrácen církvi, obdobně jako nedaleký zámecký (dříve klášterní) chrám Nanebevzetí Panny Marie. Ten stát katolické církvi vrátil spolu s farou v roce 2004.
0 komentářů
přidat komentář