Téměř třetinu horských apartmánů kupují cizinci

Vložil
ČTK
26.11.2007 10:25
Praha

Praha - Na českých horách se kolem 20 až 30 procent horských apartmánů v luxusních střediscích prodá klientům ze zahraničí. Na prvním místě jsou kupující z Nizozemska, které následují zákazníci z Německa a Rakouska. ČTK to řekl René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications. Mezi luxusní horská centra počítá Hradecký například Špindlerův Mlýn nebo Harrachov. "Na prodeji všech horských apartmánů se cizinci podílejí až z 30 procent," potvrdil ČTK číslo Radim Koliba.
    "V rekreačních střediscích, které staví zahraniční developeři, však zákazníci z ciziny tvoří až 100 procent," řekl Hradecký. Týká se to například rekreačních vesniček na Šumavě nebo v Jeseníkách. Právě Jeseníky se v posledním období stávají pro nákup horských apartmánů stále oblíbenější lokalitou.
    Starousedlíci podle Hradeckého horská střediska pomalu opouštějí a stěhují se do podhorských měst, kde je lepší zázemí a infrastruktura. Poslední volné byty na horách naopak skupují investoři. "Nově je ale obrovský boom v Jeseníkách (Ostravané, Brňané), Beskydách (stejně tak) a na Šumavě (hlavně Pražané a Rakušané)," sdělil Hradecký v tiskové zprávě společnosti Mexx Reality.
    Podle Koliby i ředitele realitní kanceláře AAAByty Petra Illetška je poptávka po tomto druhu bydlení již několik let stabilně vysoká a v posledních měsících letošního roku nezaznamenává výraznější výkyvy. "Zvyšování sazeb DPH nemá na poptávku po horských apartmánech vliv. Podstatnější jsou stavební uzávěry v lokalitách jako je Špindlerův Mlýn, kde už další apartmány není možné stavět," sdělil ČTK Hradecký.
    "Ceny se ve vyhlášených lokalitách pohybují často i kolem 90.000 Kč/m², což je v podstatě srovnatelná cena s byty v samotném centru Prahy. Přesto vím, že bývají velice dobře a rychle rozprodané," píše Koliba v tiskové zprávě společnosti Mexx Reality. "V poslední době vzrostla výrazně poptávka, a tím i ceny, u  exkluzivních individuálních nemovitostí v bezprostřední blízkosti velkých lyžařských areálů," popsal ČTK zkušenosti realitní kacepáře Maxima Reality její obchodní ředitel David Černík.
    Prodej nových horských apartmánů ve Vrchlabí ve čtvrtek oznámila realitní společnost Mexx. "Zájem o byty zaznamenáváme jak ze strany místních, tak jako možný nákup tzv. rekreační nemovitosti," sdělil v tiskové zprávě společnosti Marek Makový. Podle Koliby však většina domácích zákazníků pojímá nákup bytu na horách především jako investici, protože apartmány dále pronajímají.
0 komentářů
přidat komentář