Hejtman jihu Moravy: hrozí dopravní kolaps ve směru sever-jih

Vložil
ČTK
24.11.2007 13:25
Brno

Brno - Podnikatelé, odboráři a zástupci Jihomoravského kraje se obávají dopravního kolapsu na jihu Moravy. Podle nich hrozí ve směru ze severu na jih nejpozději v roce 2009. Dopravní problémy by podle politiků a podnikatelů vyřešila stavba silnice R52, která má dotvořit dálniční spojení Brna a Vídně, a R43 z Brna na Svitavy. Vláda však nepočítá s tím, že by na stavby dala peníze dřív než v roce 2013, řekl včera novinářům jihomoravský hejtman Stanislav Juránek.

"Jsme poslední zemí, která sousedí s Rakouskem a nemá s ním dálniční spojení. Rakušané tu dálnici dostaví a upozorňují nás na to. Říkají, spočítejte si, kolik aut a jak velký nárůst to bude znamenat na našich hranicích," uvedl hejtman.
Rakušané podle něj plánují, že dálnici z Vídně na hranice dovedou v roce 2013. Nyní se na trase mohutně staví. Jak však hejtman dodal, některé úseky na rakouské straně by motoristé měli začít využívat v roce 2009. Proto se politici bojí, že jihu Moravy hrozí dopravní zácpy.
Rakousko sice na stavbu nedostane evropské peníze. To však jejich plány nijak nezmění, uvedl hejtman.
Na vládu hodlají regionální politici tlačit přes spřízněné poslance a senátory. V nejbližších dnech prý od kraje, odborářů i podnikatelů, sdružených v Radě hospodářské a sociální dohody, dostanou dopis. "Budou požádáni, aby v této záležitosti za jižní Moravu bojovali," uvedl Juránek.
Na obou chystaných stavbách se původně mělo už pracovat, přípravu stavby však zpozdily mimo jiné protesty ekologických organizací a občanských sdružení. Obávají se, že čtyřproudé silnice mohou poškodit krajinu a prostředí, kde lidé žijí.
Kraj také vyzval vládu, aby podepsala s rakouskou stranou mezistátní smlouvu. V dokumentu by se prý měla ke stavbě silnice R52 zavázat. "Odpověď zatím ještě nemáme," řekl hejtman.
0 komentářů
přidat komentář

Související články